Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Het afval op stranden waar zeeschildpadden broeden vormt obstakels voor de dieren bij het maken van nesten en hindert bij het uitkomen van de eieren de babyschildpadden.

schildpadjes Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) maakt zich zorgen over de toename van afval op de stranden van Bonaire. De stichting roept de bevolking op afval op te ruimen of mee naar huis te nemen.
Vrijwilligers van het Beachkeeper-programma verzamelen voor STCB al enkele jaren gegevens over de hoeveelheid en het soort afval dat wordt aangetroffen op de neststranden. De organisatie ziet dat de hoeveelheid afval toeneemt.
Op de stranden Te Amo, Donkey Beach, de stranden in het zuiden en op Klein Bonaire worden blikjes, glazen en plastic flessen gevonden, doppen, luiers, sigarettenpeuken, rietjes, vislijn, ballonnen, kippenbotten, pallets en nog veel meer.
De vrijwilligers vinden daarnaast ook regelmatig sporen van autobanden, restanten van kampvuren en hondensporen op het strand, en verschillende soorten structuren (stenen structuren, stoelen en tafels van pallets). Juist deze structuren vormen obstakels voor nestelende zeeschildpadden en babyschildpadden. Daarnaast worden nesten platgereden of verbrand door kampvuren en barbecues. Ook honden veroorzaken overlast door urineren, poepen en graven.
STCB roept de overheid en de inwoners van Bonaire op om zich gezamenlijk in te zetten voor de bescherming van de stranden. Ook mensen kunnen zich bezeren aan rondslingerend afval, bijvoorbeeld door snij- of brandwonden, zegt STCB-manager Mabel Nava: ,,Er zijn niet veel stranden op Bonaire. Als we onze stranden schoonhouden, kunnen de gemeenschap en zeeschildpadden het strand gebruiken zonder zichzelf in gevaar te brengen.”
Hoewel auto’s en vuren op het strand verboden zijn, roept STCB nogmaals op om voertuigen aan de kant van de weg of op een plek zonder zand of vegetatie te parkeren en geen vuur op de stranden te maken. ,,Als we ons allemaal aan deze eenvoudige regels houden, kunnen de gemeenschap van Bonaire, nestelende zeeschildpadden en babyschildpadden het strand veilig blijven gebruiken", zegt Nava.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.