Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Vers fruit was op Bonaire in het tweede kwartaal ruim 22 procent duurder dan een jaar eerder en verse groenten gingen 4 procent in prijs omhoog. Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistieken (CBS) op basis van nieuwe cijfers over consumentenprijzen.

fruitbonDe prijs van vers fruit en verse groenten ligt nu op het hoogste niveau sinds het CBS startte met de publicatie van de consumentenprijsindex in 2010. Consumentengoederen en diensten zijn op Bonaire in het tweede kwartaal van 2019 1,1 procent duurder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal betaalde de consument 0,7 procent meer dan een jaar daarvoor. Op Sint Eustatius stegen de prijzen op jaarbasis met 0,4 procent en op Saba met 0,5 procent. De prijzen van elektriciteit zijn in het tweede kwartaal gelijk gebleven aan het eerste kwartaal, maar elektriciteit is wel bijna 8 procent duurder dan een jaar eerder. Op Sint Eustatius waren consumenten in het tweede kwartaal van 2019 gemiddeld 0,4 procent duurder uit dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2019 was dit nog 0,7 procent. Aardappelen zijn 4 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook de prijsontwikkeling van toiletartikelen heeft een drukkend effect op de ontwikkeling van de consumentenprijzen. Op Saba waren consumentenprijzen in het tweede kwartaal van 2019 gemiddeld 0,5 procent hoger dan een jaar eerder, in het eerste kwartaal was dit 0,6 procent. De prijsontwikkeling van bouwmaterialen had een neerwaarts effect op de ontwikkeling van de consumentenprijzen. In het tweede kwartaal waren deze goederen 3 procent duurder dan een jaar eerder, in het eerste kwartaal was dit nog ruim 6 procent. De prijsontwikkeling van benzine had ook een neerwaarts effect op de consumentenprijzen. Voedingsmiddelen als verse groenten werden daarentegen duurder. De cijfers over het tweede kwartaal van 2019 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het derde kwartaal van 2019.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.