Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Kralendijk - Ronald Zwarter, de tweede man van de politie-eenheid Noord-Nederland, stapt op. Met ingang van 1 oktober wordt hij plaatsvervangend chef van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) op Bonaire.

versterking Dat schrijven verschillende media.
Zwarter werkte, voordat hij naar het Noorden kwam, in Kennemerland en Haarlem. In 2002 werd hij districtchef in Emmen, om drie jaar later chef te worden van de politie in Groningen (stad) en Haren. Binnen de politie heeft Zwarter vooral beleidsfuncties vervuld.
De woordvoering van de politie wilde niets kwijt over het vertrek van Zwarter. Op het interne computernetwerk van de politie wordt zijn vertrek evenwel aangekondigd. Zwarter zegt in dit bericht onder meer: ,,Met mijn ervaring hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan de uitvoering en ontwikkeling van het politiewerk in Caribisch Nederland…”
Tegenover RTVNoord geeft Zwarter aan niet te weten welk verschil hij gaat maken op het eiland. ,,Ik breng natuurlijk veel ervaring mee, maar hoe groot het vertrouwen in de politie daar is, dat is mij niet bekend.” De problemen op de eilanden zijn ook anders. Drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika is bijvoorbeeld een groot aandachtspunt en er is een grote kloof tussen arm en rijk. Ook mensensmokkel uit Venezuela is een probleem waar de politie mee te maken krijgt. ,,Dat, in combinatie met een politiekorps in ontwikkeling, maakt het werk uitdagend”, aldus Zwarter.
Waar hij zich in Nederland hard maakt voor onder meer de bestrijding van cybercriminaliteit, is dat op Bonaire niet aan de orde. Sterker nog, daar zijn de wetten anders in vergelijking met Nederland. Zo wordt per augustus rijden onder invloed strafbaar op de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Dat heeft niets te maken met achterlopen, maar met een wettelijke aanpassing. ,,Als je zegt dat het korps daar achterloopt, doe je ze tekort”, meent Zwarter. Bonaire, de standplaats van Zwarter, zit namelijk in een overgangsperiode. De Nederlandse wetten worden geleidelijk ingevoerd. Lastig is dat ook, omdat die wetten gaan gelden op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De eilanden liggen zo'n 900 kilometer uit elkaar en er zijn onderling grote verschillen.
Per 1 oktober gaat zijn dienstverband in. Wanneer hij vertrekt naar zijn nieuwe woonplaats weet hij nog niet. ,,Eerst moet er nog een woning komen.”
Het Korps Politie Caribisch Nederland is in 2010 opgericht en voert politietaken uit op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het korps telt zo’n 160 medewerkers.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).