Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Volgens general manager Ethward ‘Echi’ Manuel van Bopec is geen sprake (geweest) van beslaglegging door de belastingdienst.

F16 BON Bopec geen beslag fiscusHij laakt wat hij noemt onzorgvuldige journalistiek van enkele online media, die volgens hem zonder verificatie over zijn gegaan tot publicatie. Met alle schade van dien voor Bonaire Petroleum Corporation nv (Bopec), de 105 werknemers van deze olieterminal en voor Bonaire als geheel. ,,Paniek voor niets.”
Manuel kreeg allerlei verontruste telefoontjes; van personeelsleden, van de vakbond en van de gezaghebber. Maar volgens de bedrijfsleiding is er niets aan de hand. ,,Valse berichtgeving”, noemt de general manager het. Onder andere Bonaire.nu kwam ermee. Dat werd vervolgens (blind) overgenomen door sommige andere media.
Inmiddels meldt de bewuste nieuwswebsite dat ‘Bopec de beslaglegging weerspreekt’, maar voegt eraan toe dat de beslaglegging uiteindelijk zou zijn voorkomen doordat de overheid - het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) - een bedrag van 248.000 dollar overmaakte aan de belastingdienst in verband met een door Bopec verschuldigd bedrag aan abb (algemene bestedingsbelasting).
Dit laatste zou overigens wel opmerkelijk zijn; namelijk dat de overheid (lees: gemeenschap) opdraait voor de belastingen die een particulier bedrijf - in dit geval de dochteronderneming van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA - dient af te dragen. Tenzij hier toch iets anders aan de hand is.
Manuel verklaarde deze week voor Radio Live 99.9 FM Bonaire en bevestigt dit tegenover het Antilliaans Dagblad dat de belastingaanslag een misverstand moet zijn. Tot haar grote verrassing kreeg Bopec in april een schrijven van de belastingdienst dat abb afgedragen moest worden ‘betreffende de invoer’ van sleepboot Ola van Kompania di Tou Kòrsou (KTK).
Er werd onmiddellijk contact opgenomen met OLB omdat dit naar het oordeel van Bopec niet correct is. Intussen heeft de overheid het abb-bedrag overgemaakt aan de belastingdienst, bevestigt Manuel, en kan de sleepboot weer gewoon dienstdoen.
De KTK-sleepboot was juist naar Bonaire gehaald om ‘tegen een zeer zacht prijsje’ werkzaamheden te verrichten in de haven van Kralendijk, nadat Bopec de diensten van Smith International eind oktober 2018 had opgeschort omdat Bopec ze niet meer nodig had ‘door het uitblijven van de tankers van PdVSA’.
De sleepboot doet echter alleen dienst voor de haven van Kralendijk en Cargill en de aanwezigheid ervan is essentieel, anders blijven cruiseschepen en andere schepen uit veiligheidsoverwegingen weg van Bonaire.
,,Bopec maakt moeilijke tijden door”, aldus de general manager. En dat heeft alles te maken met de crisis in Venezuela. Er komen al tijden geen olietankers meer, sinds in mei 2018 door ConocoPhillips voor miljarden beslag werd gelegd op de PdVSA-activa op de ABC-eilanden.
,,Er is géén sprake van beslaglegging door de belastingdienst op Bopec”, zegt Manuel met klem. Er zijn goede contacten met de belastingdienst, met de gezaghebber en met de diverse Nederlandse ministeries. De bedrijfsleider wijst er op dat 43 jaar lang door het eiland gebruik is gemaakt van de sleepdiensten die via Bopec verliepen.
In de Kamer van Koophandel van Bonaire staat de op Curaçao geboren Ethward Manuel vermeld als ‘procuratiehouder’ van Bopec. De bestuurders zijn Venezolanen; Marcos Alejandro Rojas Marchena is president, Nestor Alfonso Taborda Rincon vicepresident en Fabiola Claudia Baez Ramirez statutair directeur. Bonaire Petroleum Corporation nv, gevestigd aan de Kaminda Turístiko Brazil, werd in november 1973 opgericht. Aldus het Handelsregister in Kralendijk.

 


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).