Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - Het toenemende probleem van sargassum in Caribisch Nederland, en vooral Bonaire, moet ook door de regering in Den Haag serieus worden genomen.

sargassum Dat vindt D66, die hierover vragen heeft gesteld aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en staatssecretaris en partijgenoot Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).
Kamerleden Tjeerd de Groot en Antje Diertens willen onder andere weten welk ministerie verantwoordelijk is: LNV, IenW of Economische Zaken en Klimaat (EZK). Zij willen weten wat de ecologische en economische schade is door sargassum en wat de oorzaken zijn van de harde groei van het zeewier.
De D66-Kamerleden vragen wat de regering heeft ondernomen om de problemen onder controle te krijgen en welke middelen nodig zijn om het sargassum te verwijderen ‘met minimale schade’. ,,Zijn deze middelen aanwezig op Bonaire? Zo nee, bent u bereid te investeren in de aanschaf en beheer van de juiste middelen?” Ook zouden duurzame beschermingsmaatregelen op de eilanden genomen moeten worden.
De Groot en Diertens zien ook de mogelijkheden om sargassum nuttig te gebruiken. Ze willen weten of er stappen worden ondernomen om het wier te verwerken. Verder stellen ze voor om met natuurparkbeheerder Stinapa en het Openbaar Lichaam Boanire op korte termijn te overleggen over het verlenen van bijstand. En ze willen weten of de sargassumproblematiek wordt meegenomen in het beleidsplan voor Caribisch Nederland. Dit natuurbeleidsplan is bij LNV in ontwikkeling.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.