Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - De vernieuwde waterputten op Bonaire worden illegaal gebruikt en er worden kranen gestolen. Dat meldt het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB).

diefstalHet gevolg is dat sommige waterputten niet meer kunnen worden gebruikt door de veehouders waarvoor het water is bedoeld.
De zestien waterputten zijn voor een groot deel afgelopen jaar opgeknapt en vernieuwd. Er zijn betonnen watertanks gebouwd en de windmolens zijn vervangen. De ‘kunukero’s’ (veehouders) zijn daar blij mee. Het water is bestemd als drinkwater voor hun vee en de herstelde waterputten zijn daarom zeer welkom voor deze beroepsgroep. Maar door misbruik en diefstal wordt het moeilijk om de waterputten te gebruiken waarvoor ze bestemd zijn.
Bij Bara di Karta en Wanapa zijn de nieuwe waterkranen gestolen. Daardoor kan er geen water worden afgetapt. Daarnaast worden de putten soms leeggepompt door aannemers en mensen die hun auto wassen met het putwater. Aannemers gebruiken het gratis water voor maken van cement. Dit is gebeurd bij Pos di Kavula. Daardoor raken de waterputten leeg en kunnen de kunukero’s, voor wie het water bedoeld is, er geen gebruik meer van maken.
Veel putten leveren brak water. OLB waarschuwt de opdrachtgevers van de aannemers dat ze door het gebruik van brak water voor cement binnen enkele jaren grote problemen kunnen krijgen. Daardoor ontstaat er namelijk snel betonrot en zal het gebouwde sneller dan verwacht in verval raken. Ook het wassen van auto’s met brak water is niet goed, want dit veroorzaakt roest.
Een derde probleem is het ontbreken van een automatische stop op de waterputten. Die blijven water oppompen als de watertank vol is. Hierdoor gaat veel water nodeloos verloren. Hoewel dit probleem niet door illegaal gebruik of diefstal wordt veroorzaakt, wil LVV er toch een einde aan maken. De dienst roep buurtbewoners op zich te melden als zij willen helpen door de molens op de rem te zetten als de tank vol is.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).