Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Bonaire Wild Bird Rehab, het opvangcentrum voor vogels in nood bij Lac, slaat alarm over de flamingo’s op Bonaire. De laatste weken zijn er grote aantallen jonge flamingo’s binnengebracht.

F03 Code rood flamingos 2De opvang zit daardoor overvol, maar erger is dat er iets mis lijkt te zijn in het broedgebied. Het is daarom code rood, zegt de organisatie.
In de opvang zaten gisteren 142 jonge flamingo’s en dat is het dubbele van de capaciteit. Ook vorig jaar waren er in deze tijd veel meer opgevangen vogels dan gebruikelijk, maar toen bleef het nog bij een maximum van 66.
Het gaat om vogels die gewond zijn of duidelijk honger lijden. Zoveel mogelijk worden ze opgelapt en weer uitgezet. Dat duurt langer dan de gebruikelijke vier weken, omdat het er zoveel zijn. Vorige week zijn er nog 28 flamingo’s vrijgelaten, maar er zijn er ook veertig overleden.
Op dit moment wordt er wegens capaciteitsproblemen niet meer actief gezocht naar uitgehongerde vogels. Er wordt nog wel gereageerd op noodoproepen van het publiek.
De vraag waarom er zoveel jonge flamingo’s in de problemen komen, kan de opvang niet beantwoorden. Normaal worden de jongen 105 dagen gevoed voordat ze op eigen benen kunnen staan. Om onbekende redenen lijkt het erop dat ze nu eerder dan normaal het nest verlaten. Dan kunnen ze nog niet vliegen en voedsel zoeken.
Als de jonge vogels het reservaat verlaten, komen ze vaak op de openbare weg terecht met alle gevolgen van dien. Het betekent vrijwel een zekere dood door uitputting, honger of doordat ze overreden worden in het verkeer. De opvang waarschuwt dat de nationale vogel van Bonaire hierdoor kan worden bedreigd, vooral omdat dit nu al enkele jaren speelt.

 


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).