Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - De twee sleepboten van Smit International die jarenlang dienstdeden op Bonaire, maar ook alweer een tijdlang werkloos aan de pier lagen, hebben het eiland onlangs verlaten.

sleepbotenBeide vaartuigen hebben volgens ochtendkrant Èxtra intussen wel een andere naam gekregen: SL Oneida werd Isaac en SL Missouri heet nu Edison. Allebei waren en zijn mogelijk nog steeds officieel in Nassau geregistreerd.
De sleepboten werden lange tijd ingezet voor diensten aan schepen, vooral tankers, die aanmeerden bij Bopec (Bonaire Petroleum Company). Bopec is eigendom van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij Petróleos de Venezuela (PdVSA). Dit staatsbedrijf is evenals Venezuela zelf in grote problemen gekomen; er is sprake van miljardenschulden en beslagleggingen als gevolg daarvan.
Mede daardoor is het doodstil bij Bopec. Er zijn nauwelijks nog activiteiten en scheepsbewegingen. In verband daarmee heeft Bopec de afspraken met Smit moeten afbouwen en zelfs beëindigen. Oneida en Missouri deden echter ook dienst ten behoeve van zoutindustrie Cargill en Kralendijk.
Intussen ligt op Bonaire ook een sleepboot van Kompania di Tou Kòrsou (KTK), dochteronderneming van het Curaçaose havenbedrijf CPA. De Ola levert, met een deels Bonairiaanse bemanning, nu de sleepdiensten op Bonaire.
Smit International heeft op Bonaire ook te kampen gehad met een sleepboot die te maken kreeg met uitslaande brand aan boord. Het ging om het vaartuig Indusbank dat begin 2018 in de problemen kwam. Dit werd daarna naar Curaçao gesleept en verdween na ontmanteling op de schroothoop. Met het vertrek van de Oneida en de Missouri komt er een einde aan de aanwezigheid van Smit op Bonaire.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).