Al het nieuws

Van een onze verslaggevers
Kralendijk - De toeristische auto-, fiets- en wandelroutes in Bara di Karta, Rincon en Tras di Montaña worden voortaan beheerd door plaatselijke ondernemers. De plattelandsgebieden zijn de afgelopen jaren letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet door het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) Bonaire. Dat programma is afgesloten.

poproutesDe toeristische routes blijken een positief effect te hebben, aldus POP: waar eerst een of twee auto’s per weekend langskwamen, zijn dat nu veertig tot vijftig auto’s. De toeristische routes zijn aangelegd om de economie te stimuleren en de gebieden te revitaliseren. Dit blijkt te werken, langs de routes worden kunuku’s opgeknapt en mensen zien mogelijkheden om diensten en producten aan te bieden aan de toeristen.
De ondernemers in de gebieden zijn dan ook blij met de routes die de basis hebben gelegd voor de economische en ecologische ontwikkeling van hun gebied. Nu POP Bonaire is afgesloten, nemen ondernemers het beheer van de routes over.
Het beheer van Bara di Karta wordt overgenomen door Onnie Emerenciana, die zijn kunuku di Mamai Rosa wil ontwikkelen tot een toeristische bestemming. Rincon wordt overgenomen door Danilo Christiaan van Mangazina di Rei en door Julianka Clarenda van Echo en Posada Para Mira. Voor Tras di Montaña is nog geen beheerder uit het gebied gevonden. Het beheer wordt tijdelijk overgenomen door Maaike Smal van Wayaká Advies, zij heeft meegewerkt aan het opzetten van deze route.
De ondernemers willen de routes toegankelijk houden voor toeristen en de lokale bevolking. Uiteindelijk profiteren ze daar zelf van. Ze zullen samen gaan werken, ook met andere ondernemers uit de drie gebieden.
De plattegronden en routekaarten van Bara di Karta en Rincon hebben een update gehad. Ze zijn te krijgen bij de startpunten van de routes. Ook blijft alle informatie online beschikbaar.
www.explore-bonaire.com


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).