Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Kralendijk - EZ Air laat het onderhoud van de vliegtuigen doen in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. ,,Het uitvoeren van het onderhoud in Bogota is nodig door het feit dat EZ Air niet beschikt over eigen hangaarruimte op de Curaçaose luchthaven Hato”, aldus de vliegmaatschappij desgevraagd in een toelichting.

F16 OPBON A check EZ Air 2Het onderhoud in Colombia wordt uitgevoerd door de firma Helicol, eigendom van Synergy Holding, die ook aandeelhouder is in luchtvaartmaatschappij Avianca. De onderhoudsbeurt wordt in ongeveer vijf dagen uitgevoerd. Helicol is een gespecialiseerd onderhoudsbedrijf in de luchtvaart, maar vliegt zelf ook met een aantal Beechcraft 1900-toestellen, dezelfde die EZ Air ook gebruikt.
Het eerste vliegtuig dat de zogenaamde A-check heeft ondergaan is de PJ-EZA. Het vliegtuig vertrok vorige week maandag naar Bogota en is afgelopen zaterdag weer teruggevlogen naar Curaçao. De vluchten worden nu met dit toestel onderhouden. Begin deze week is de PJ-EZY overgevlogen naar Bogota. Inmiddels is gestart met het onderhoud van dit tweede toestel. Dit vliegtuig wordt aanstaande zaterdag weer terugverwacht op Curaçao.
EZ Air heeft Curaçao Airport Partners (CAP) al geruime tijd geleden benaderd in verband met noodzakelijke hangaarruimte op Hato, maar de particuliere luchthavenexploitant lijkt zich vooralsnog niet vast te willen leggen. Uit een brief van CAP, ondertekend door waarnemend ceo Paulo Mazzali, blijkt dat er meerdere partijen in de race zijn voor het gebruik van de ‘Hangar Bay South’. CAP heeft intussen een zogeheten ‘Request for Offer’ (RFO) opgestart.
Er is meer vraag dan aanbod van beschikbare hangaarruimte. Om dit eerlijk en concurrerend te benaderen, heeft CAP besloten alle geïnteresseerde partijen dezelfde kans te bieden om met een eigen bod te komen. In de RFO staat informatie over financiële voorwaarden, selectiecriteria en belangrijke data waaraan moet worden voldaan.
Intussen schreeuwt een partij als EZ Air, die dagelijks meerdere keren vliegt tussen de eilanden, om ruimte om het nodige onderhoud te plegen. ,,Er zijn op het moment twee partijen met een geldige AOC (Air Operator’s Certificate) voor geregeld vervoer en dat zijn Divi Divi Air en EZ Air. Beide brengen aanzienlijke hoeveelheden passagiers van en naar de eilanden, betalen landingsgelden, dragen bij aan airport tax, doen behoorlijke betalingen aan DC-ANSP (luchtverkeersleiding Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider, red.) en dragen hun loonbelasting en dergelijke af.” Het lijkt EZ Air daarom vreemd dat er kennelijk geen prioriteit wordt gegeven aan lokale airlines.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).