Al het nieuws

Van onze redactie
Kralendijk/Willemstad - Dankzij optreden van gezaghebber en Bestuurscollege (BC) lijkt de ‘slepende’ kwestie rond het leveren van sleepbootdiensten op Bonaire voorlopig opgelost.

sleepbootBonDe sleepboot van Kompania di Tou Kòrsou (KTK), die min of meer permanent in Kralendijk ligt ten behoeve van Bopec, kan voortaan gewoon weer ingezet worden - ook voor werk in de haven - zonder dat dit leidt tot een probleem met de Belastingdienst.
In het weekeinde moest het vrachtschip Pluto Leader uitwijken naar elders omdat er geen sleepdiensten beschikbaar waren. De ochtendkrant <f"adscala-italic">Èxtra<f"adscala-romein"> berichtte dinsdag dat dit te maken had met een geschil met de fiscus.
Intussen heeft het BC samen met betrokken ministeries in Den Haag een oplossing bedacht voor de komende twee jaar. Dat is van belang omdat het niet kunnen bieden van sleepdiensten met zich mee brengt dat sommige grote vaartuigen, zoals vracht- en cruiseschepen, wegblijven. En dat is slecht voor het toerisme en de economie. Bovendien moet er ook iets geregeld zijn in het geval van een ramp.
Voorheen lagen er sleepboten van Smith International - die liggen er overigens nog - speciaal voor de olieterminal van Bonaire Petroleum Company (Bopec) van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA. Maar door de diepe crisis in Venezuela, de enorme schulden van PdVSA, de beslagleggingen en nu de Amerikaanse sancties is het al geruime tijd stil bij Bopec. De terminal ligt zelfs al een jaar vrijwel volledig plat.
Bopec/PdVSA kon de diensten van Smith niet langer financieel opbrengen en zegde het contract op. Deze slepers deden echter ook werk in de haven van Kralendijk en bij de zoutindustrie Cargill. In plaats van Smith werd door Bopec de (vermoedelijk goedkopere) sleepboot Ola van KTK ingehuurd. Als het nodig is, kan deze ook voor andere doeleinden worden ingezet, zoals het veilig binnenloodsen van passagiersschepen.
De Belastingdienst oordeelde echter op zeker moment dat hiervoor omzetbelasting ABB geheven moest worden. De sleepboot is weliswaar van een buitenlandse (lees: Curaçaose) maatschappij, maar opereert op en vanuit Bonaire. Vooral Nederland zou erop hebben gestaan dat ABB wordt afgerekend, terwijl Bopec dit bestrijdt.
Dit was er de oorzaak van dat KTK niets kon doen toen het vrachtschip Pluto Leader zich in het weekend meldde, dat besloot door te varen naar Venezuela omdat sleepdiensten echt nodig waren. Uiteindelijk werd later de Ola toch ingezet omdat er een uitzondering werd gemaakt, maar het probleem met de fiscus was nog niet weggenomen.
Gezaghebber Edison Rijna zegt nu dat in samenwerking met bepaalde Nederlandse ministeries de kosten worden gedragen, alsmede met de rederijen die van deze diensten gebruikmaken. Dit is van belang voor de continuïteit van het maritieme verkeer en het garanderen van de veiligheid.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).