Al het nieuws

 Van een onzer verslaggevers

Kralendijk – De MPB is de grote winnaar van de verkiezingen voor de Eilandsraad van Bonaire en zal het voortouw nemen in de formatie van een nieuw Bestuurscollege.

mpb De partij van Elvis Tjin Asjoe kreeg volgens de voorlopige uitslag 3.576 stemmen. De PDB van Clark Abraham werd met 2.130 stemmen op ruime afstand tweede en de UPB van James Kroon volgt met 1.798 stemmen.De MPB krijgt met 40 procent van de stemmen vier van de negen zetels in de nieuwe Eilandsraad, een meer dan vier jaar geleden. PDB behoudt zijn drie zetels, al was er daarvan nog maar een over doordat FSP zich afsplitste. De UPB raakt een zetel kwijt en komt op twee zetels. Nieuwe partijen komen er niet in de Eilandsraad. De opkomst was met 64 procent (9.054 stemmers) een flinke tegenvaller, in 2015 kwam bijna 78 procent opdagen. Er werden problemen gerapporteerd bij de identificatie van de kiezers, waardoor vooral in de laatste uren lange rijen ontstonden bij sommige stembureaus. Vermoedelijk hebben daardoor mensen niet meer kunnen stemmen of zijn ze bij het zien van de rij weer naar huis gegaan, maar dat verklaart niet het grote verschil met 2015.Een grote tegenvaller bij de stembusgang was er voor FSP van veteraan Robby Beukenboom. Zijn afsplitsing van de PDB heeft de kiezers niet aangesproken. De partij kreeg maar 477 stemmen en verliest beide zetels in de Eilandsraad. Beukenboom verlaat daardoor na zo’n twintig jaar de actieve politiek.De overige partijen maakten weinig indruk op de kiezers, waarmee het duidelijk lijkt dat de bevolking van Bonaire zich minder druk maakt over de staatkundige status dan de hard roepende politici en populisten die zich afzetten tegen de directe band met Nederland. De blanco lijsten van Rafael Santana en Suzy Thodé kwamen niet verder dan enkele tientallen stemmen, respectievelijk 63 en 44 en Partido Era Nobo, die een nieuw referendum als belangrijkste campagnepunt had kreeg maar 392 stemmen. De partij 1 Union pa Pueblo, die een vrije associatie binnen het Koninkrijk voorstaat, kreeg de steun van 365 kiezers.Een coalitie tussen MPB en PDB lijkt de meest logische samenstelling voor het nieuwe Bestuurscollege. Beide partijen werkten de laatste periode al samen in de oppositie toen het huidige BC werd gevormd door UPB en FSP. Die lijkt door de kiezer te zijn afgestraft voor de chaotische bestuursperiode de afgelopen jaren, waarin veel Eilandsraadsleden zich onafhankelijk verklaarden of overliepen naar de andere kant. De MPB toonde zich een stabiele partij, terwijl de PDB aantoont nog steeds een trouwe aanhang te hebben.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).