Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Kandidaten voor de Eilandsraad hebben een tweedaagse training gekregen ter voorbereiding op hun eventuele rol in de politieke arena van Bonaire. De training werd georganiseerd door het Openbaar Lichaam Bonaire in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Wethoudersvereniging en de Universiteit van Aruba.

bonkandidatenIn het Plaza Beach Resort werd ingegaan op wat een raadslid of bestuurder moet weten om zijn werk goed te kunnen doen. Het eilandsbestuur, leiderschap en communicatie waren enkele onderwerpen die aan bod kwamen. Hierbij werd een verbinding gemaakt met de praktijk.
Gezaghebber Edison Rijna sprak de kandidaten toe. Hij zei blij te zijn dat kandidaten van verschillende partijen goed samenwerken op de training. Vrijwel alle partijen waren aanwezig. Dat geeft hoop voor de toekomst en kan betekenen dat na de verkiezingen van 20 maart direct een goede start kan worden gemaakt.
Er zijn in totaal 125 kandidaten voor acht partijen bij de komende verkiezingen. Zij maken kans op een van de negen zetels in de Eilandsraad en drie posities als gedeputeerde in het eilandsbestuur. Er is dus veel belangstelling voor het lokale bestuur op Bonaire, concludeerde Rijna.
De tijden zijn veranderd, zei de gezaghebber. De Eilandsraad moet op een hoger niveau functioneren dan elkaar door het slijk halen. Er moet worden gedebatteerd met als doel elkaar te overtuigen om tot een beslissing te komen zonder elkaar persoonlijk aan te vallen.
Over de kwaliteit van de lokale democratie zei Rijna, waarbij hij de thesis van griffier Willem Cecilia aanhaalde, dat er zeven criteria van goed bestuur zijn in het nieuwe duale systeem. Vier daarvan werden in het onderzoek negatief beoordeeld: de bevolking voelt zich niet goed vertegenwoordigd en kan onvoldoende participeren. Rijna hoopt dat de training daar iets aan kan veranderen.
Volgens de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) zullen er in de toekomst meer trainingen en cursussen worden gegeven aan de straks zittende raadsleden en bestuurders. Daarmee wordt het democratisch proces verder versterkt, aldus RCN.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).