Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - James Finies, de activistische voorzitter van Nos Kier Boneiru Bek (NKBB), heeft nogmaals de Caricom opgeroepen zich uit te spreken tegen het ‘gewapende conflict’ dat wordt voorbereid in Venezuela.

bonIn een brief aan secretaris-generaal Irwin La Rocque spreekt hij zelfs van een militaire opbouw op Curaçao voor een ingreep in het buurland.
Volgens Finies is het ‘overduidelijk’ dat het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland achter het escalerende conflict in Venezuela zitten, met steun van de Verenigde Staten. Maar de bevolking van Aruba, Bonaire en Curaçao staan daar niet achter, weet hij.
Verder gaat hij in zijn brief, die grotendeels een herhaling is van een brief twee weken geleden, in op de ‘hypocriete houding’ van Nederland. Sinds 2010 wordt de autonomie van de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen stelselmatig uitgekleed. Bonaire en Sint Eustatius zijn al overgenomen. Maar ook de zelfstandige landen zijn volgens de NKBB niet langer autonoom, maar weer kolonies van Nederland. Aldus Finies.
Staatssecretaris Raymond Knops, ‘een ex-militair en ex-luitenant in de Irakoorlog’, bepaalt nu de begroting van Curaçao. Nederland heeft de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath gedwongen zich aan Den Haag te onderwerpen, ook in de kwestie Venezuela. De FOL-basis, de haven en de luchthaven van Curaçao zijn ‘omgebouwd tot strategische oorlogsbases’. Commandant Peter Jan de Vin voert samen met Knops de militaire operatie, zo schrijft Finies.
De NKBB roept de Caricom en Latijns-Amerikaanse landen op om in ieder geval Bonaire en Sint Eustatius te steunen in het opnieuw opnemen van de eilanden op de VN-lijst van gebieden zonder zelfbestuur.

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).