Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Het hoofdstembureau van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) heeft op Facebook een pagina geopend (Boneiru ta vota) met informatie over de Eilandsraadsverkiezingen van 20 maart.

bonaireraadsledenAfgelopen weekend is daarop een serie video’s geplaatst van de zittende Eilandsraadsleden. Daaruit blijkt dat het met Nederland gesloten bestuursakkoord veruit de meeste indruk heeft gemaakt.
De filmpjes duren ongeveer anderhalve minuut. Alle raadsleden benadrukken het belang van verkiezingen voor de democratie van Bonaire. Vervolgens beantwoorden zij enkele vragen over de bijna afgelopen raadsperiode (2015-2019).
Clark Abraham (PDB) zegt het debat gemist te hebben in de Eilandsraad. ,,Er is vooral sprake van monologen. Er wordt niet geluisterd naar argumenten.” Hij is trots op ‘het privilege’ om in de Eilandsraad de gemeenschap te dienen.
MPB-leider Elvis Tjin Asjoe benadrukt het feit dat hij volksvertegenwoordiger is en dat de Eilandsraad er via de begroting voor zorgt dat het eilandsbestuur geld heeft om zijn taken uit te voeren. Het in november gesloten bestuursakkoord met Nederland is volgens Tjin Asjoe het belangrijkste moment van de afgelopen vier jaar. ,,Nederland heeft nu eindelijk begrepen dat er geld nodig is om het volk van Bonaire te helpen. Dat we moeten samenwerken.”
Zijn fractiegenoten Hennyson Thielman en Renate Domacassé voegen hieraan toe dat er veel druk stond op het debat over het bestuursakkoord. Dat het tot resultaat heeft geleid vinden zij een mooie prestatie. Voor Domacassé zijn haar twee unaniem aangenomen moties voor natuurbescherming reden om trots te zijn: het tegengaan van het gebruik van plastic tasjes en het verbod op milieuschadelijke zonnebrandcrème. Tjin Asjoe en Thieleman zijn trots op het feit dat zij met een nieuwe partij met nieuwe politiek iets voor de bevolking hebben kunnen doen in plaats van andersom.
Maritsa Silberie (UPB) noemt het belang van de controlerende functie van de Eilandsraad. Ook zij vindt het bestuursakkoord het belangrijkste debat van de afgelopen vier jaar, omdat er consensus werd bereikt: ,,Het was emotioneel en lang.” Zij is er trots op de ogen en oren van het volk te mogen zijn.
,,De Eilandsraad is het hoogste orgaan in het bestuur van Bonaire, daar maken we wetten en stellen we kaders”, zegt Marugia Janga van FSP. Het zeven uur durende debat over het bestuursakkoord was ook voor haar een memorabel debat. Haar fractieleider Robby Beukenboom vindt de debatten over de staatkundige structuur en referenda het onderwerp dat de meeste indruk heeft gemaakt in de vergaderingen. Maar ook hij is trots op het bereiken van het bestuursakkoord.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.