Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - De koraalriffen zijn belangrijk voor de economie van Bonaire. Het toerisme is de economische motor van het eiland en daarin speelt de duiksport een grote rol.

koraalMaar ook in het kader van de klimaatverandering is behoud van de riffen belangrijk. Daarvoor moeten middelen beschikbaar worden gesteld.
Die boodschap werd de bezoekende bewindslieden Tamara van Ark en Raymond Knops bij hun bezoek aan Bonaire meegegeven door het Wereldnatuurfonds (WNF) en Stinapa. De beide staatssecretarissen kregen een briefing en een rondleiding door het Bonaire National Marine Park. Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties vertegenwoordigde ook de verhinderde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.
Caren Ekrich, teamleider mariene biologie, en directeur Arjen de Wolff van Stinapa wezen op het belang van koraal voor de werkgelegenheid op Bonaire. Daarnaast zijn de riffen een natuurlijke defensie tegen de gevolgen van de klimaatverandering, ofwel de zeespiegelstijging, die veel Caribische eilanden bedreigt.
De Rijksoverheid heeft wat betreft Bonaire, als bijzondere gemeente van Nederland, hier directe verantwoordelijkheid voor, aldus Ekrich en De Wolff. Goed natuurbeheer en milieu zijn van essentieel belang voor de economische zelfstandigheid van het eiland. Daarom vragen WNF en Stinapa de aandacht van de bewindslieden voor de implementatie en handhaving van wetten voor koraalbescherming, verduurzaming, waterkwaliteit, toegepast onderzoek en herbebossing.
Wat betreft de natuurorganisaties komt er een goed milieubeleidsplan uit Den Haag, inclusief natuurbeheer- en herstelplannen, met de nodige middelen daarvoor. De Wolff presenteerde een geadopteerd en door Reef Renewal Bonaire gerestaureerd koraalrif aan WNF-directeur Kirsten Schuijt en staatssecretaris Knops om op symbolische wijze de aandacht te vragen voor de gedeelde verantwoordelijkheid voor de koraalriffen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.