Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Onlangs kwam al in het nieuws dat er meer dan zesduizend babyschildpadjes via het programma Adopt-A-Nest veilig uit hun nest zijn gekomen. Maar in het jaar 2018 had Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) nog veel meer activiteiten.

bonstcbIn een overzicht noemt STCB de Beachkeepers, die zorgdragen voor de bescherming van neststranden op Bonaire. Verder helpen vrijwilligers met snorkelonderzoeken langs de westkust en bij Klein Bonaire naar de aantallen schildpadden. Vrijwilligers hielpen ook met het wegen en opmeten van schildpadden in Lacbaai, die daarna een tag kregen om ze later te kunnen herkennen. En er waren weer de nodige presentaties.
Naast de nesten uit het adoptieprogramma kwamen er ook andere nesten uit. Volgens STCB waren dat er tussen mei en december 105: 40 van karetschildpadden, 39 onechte karetschildpadden en 26 van groene schildpadden. In totaal kwamen meer dan 10.000 babyschildpadjes uit de nesten. Triest was de verdrinking van zeven nesten in oktober door zware regenval.
Bonni zorgde ook voor enige opwinding van STCB. De groene schildpad werd vlak na het leggen van haar nest voorzien van een satellietzendertje, waardoor ze daarna kon worden gevolgd. Bonni bleek een echte reiziger. Ze ging eerst naar haar foerageergebied in de Los Roquesarchipel en zwom gedurende het seizoen vijf keer heen en weer tussen Bonaire, Las Aves en Los Roques. Bij Lac werden 198 schildpadden gevangen, waarvan er 32 oude bekenden waren. Een van deze schildpadden is in negen jaar tijd 39,2 kilogram gegroeid.
Er wordt door wetenschappers in samenwerking met STCB gewerkt aan twee wetenschappelijke artikelen in 2019. Het gaat om een analyse van onder andere nestdata die de afgelopen vijftien jaar zijn verzameld. STCB maakt ook spullen voor de verkoop aan toeristen en bewoners van Bonaire om de stichting te helpen financieren. Door de medewerking van sponsors gaat de totale opbrengst hiervan naar de bescherming van schildpadden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.