Al het nieuws

 Van een onzer verslaggevers

Kralendijk - WEB moet de definitieve tarieven nog vaststellen, maar elektriciteit wordt op Bonaire vanaf januari goedkoper.

web De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft het maximum gebruikstarief bepaald op 26,9 dollarcent per kWh, dat is 1,8 cent minder dan nu. Het vaste tarief gaat een dollar per maand omlaag.
Drinkwater wordt flink duurder. Het variabele maximumtarief stijgt van 3,76 dollar naar 4,44 dollar per kubieke meter. Het vaste tarief gaat wel iets omlaag, van 45,87 dollar per maand naar 45,02 dollar. Bij de vaste tarieven is geen rekening gehouden met subsidies van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (elektriciteit) en Infrastructuur en Waterstaat (water).
ACM bepaalt op grond van de wet wat WEB maximaal in rekening mag brengen en houdt bij de bepaling van die tarieven rekening met een gezonde bedrijfsvoering. De lagere stroomtarieven verklaart ACM door de aanstaande uitbreiding van de capaciteit van stroomproducent ContourGlobal, waardoor verwacht wordt dat WEB vanaf september 2019 de dure Aggreko’s kan afschakelen.
Het drinkwater wordt duurder door de investeringen die WEB moet doen voor uitbreiding van de productiecapaciteit. Die kosten moeten worden verwerkt in de tarieven.
Het tarief voor Pagabonklanten, die stroom vooraf inkopen, daalt van 50,03 cent naar 47,65 cent per kWh. Hierop zijn geen aparte vaste tarieven van toepassing. Gebruikers van watertrucks gaan 17,92 dollar per kubieke meter betalen (was 17,29).
De aansluittarieven gaan flink omlaag. Voor elektriciteit wordt dat vanaf januari 1.571 dollar, terwijl dit nu 2.351 dollar is. Voor drinkwater gaat de aansluiting omlaag van 1.633 dollar naar 1.070 dollar. Uit onderzoek is gebleken dat de kosten van WEB voor aansluiting een stuk lager zijn dan waar ACM in eerste instantie van uit ging. Heraansluiting blijft 40 dollar kosten.
WEB zal de definitieve consumententarieven bekendmaken als de subsidiebedragen van de ministeries bekend zijn. Die subsidies zijn bedoeld om de kosten voor de kleinste aansluitingen betaalbaar te houden voor huishoudens met een laag inkomen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.