Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Met een debat tussen jongeren van de Junior Rangers werd zaterdag het bezoek van prinses Beatrix aan Bonaire afgesloten. Zij vertrok aan het einde van de dag weer naar Nederland.

beatrixbonaireDe jubilerende natuurorganisatie Stinapa zegt trots te zijn dat de koninklijke hoogheid op de uitnodiging is ingegaan.
Volgend jaar bestaat Stinapa vijftig jaar, in 1969 werd het Washington Slagbaai National Park geopend. Dat feestjaar werd door de voormalige koningin al ingeluid, aldus de organisatie. Daarnaast werd veertig jaar geleden het onderwaterpark Bonaire National Marine Park als natuurreservaat ingesteld en het is twintig jaar geleden dat Klein Bonaire tot beschermd gebied werd uitgeroepen.
Stinapa beheert alle natuurparken. De Junior Rangers begonnen tien jaar geleden en dit initiatief is een succes in het bewustmaken van de jeugd van het belang van natuurbehoud. Al deze jubilea waren aanleiding om prinses Beatrix als beschermvrouw van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) uit te nodigen. Centraal stond tijdens het bezoek de noodzaak voor goed natuurmanagement. Dat is van belang voor banen op Bonaire, tegen klimaatverandering en voor de toekomst van Bonaire. Stinapa noemt het bezoek van prinses Beatrix een hoogtepunt, waarop de natuurorganisatie trots terugkijkt.
De prinses bracht ook een bezoek aan wat vroeger plantage Roi Lamunchi heette van de familie Gilberto ‘Shon Geispu’ en Julio ‘Shon Julio’ Herrera. Daar is een belangrijke oude muur gerestaureerd en de toegang voor toeristen mogelijk gemaakt, door enkele toegangswegen aan te leggen en te verbeteren.
De familie Herrera en het bedrijf Herrera Hermanos bezaten vroeger ook het gebied Washington dat later onder beheer is gekomen van Stinapa.
Roi Lamunchi is na het overlijden van haar vader Julio overgegaan in handen van Ellen Cochrane-Herrera die er een soort museum en cultuur- en natuurhistorisch en informatiecentrum van heeft gemaakt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.