Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - Tijdens overleg over wetgeving over water in de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat in de Tweede Kamer botsten VVD en PVV over de kosten voor drinkwater op de Caribische eilanden.

PVV-Kamerlid Roy van Aalst wil niet dat er iets gedaan wordt aan de hoge kosten terwijl in Nederland de btw op drinkwater wordt verhoogd.
Van Aalst reageerde op een vraag van VVD-woordvoerder Remco Dijkstra aan minister Cora van Nieuwenhuizen. Hij signaleerde de hoge kosten voor de productie van goed drinkwater en de stijgende afvalwaterheffingen. ,,Kunnen wij daarin iets betekenen als Tweede Kamer of is dit gewoon een feit?”
De PVV’er interrumpeerde Dijkstra. Hoewel ook hij heeft gelezen over de hoge heffingen, verbaast het hem dat de VVD daar wat aan wil doen ‘en vervolgens zelf’ de btw op drinkwater in Nederland verhoogt. Dijkstra reageerde door te wijzen op het prijsverschil tussen Nederland en het Caribisch gebied. Tijdens zijn stage op Curaçao heeft hij dat zelf ervaren: ,,De waterprijs is daar echt fors hoger.”
Het is ‘van vitaal belang’ dat ook lage inkomens over voldoende en betaalbaar schoon drinkwater kunnen beschikken, vindt Dijkstra. De vergelijking van Van Aalst gaat mank met ‘een paar procentjes’ extra op het zo ongeveer het beste en meest betaalbare drinkwater in Nederland. Van Aalst is het daarmee niet eens en bleef erbij dat de VVD ‘onze eigen mensen’ in de kou laat staan en wel geld wil vrijmaken om het Caribisch gebied te helpen. Waarop Dijkstra antwoordde dat ook de mensen op Bonaire, Curaçao, Aruba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Saba Nederlanders zijn. ,,We willen gewoon dat het goed geregeld is.” Het CDA sloot zich bij de vraag van Dijkstra aan en wilde ook weten hoe de minister tot de conclusie komt dat de vervuiling van water op Bonaire sterk is afgenomen door de rioolwaterzuivering.
Minister Van Nieuwenhuizen ging in haar antwoord niet in op de discussie tussen VVD en PVV. Ze gaf aan dat de drinkwatertarieven in Caribisch Nederland worden gesubsidieerd om het betaalbaar te houden. Ook de riolering op Bonaire krijgt geld van haar ministerie. ,,Ik ben blij met de steun die de heer Dijkstra uitspreekt om iets te kunnen betekenen voor de mensen in Caribisch Nederland.” De subsidie bedraagt voor Bonaire 925.000 euro voor het drinkwater en een miljoen per jaar voor de afvalwaterzuivering. Dat de zuivering goed werkt is gebleken uit onderzoek naar het effluent, het afvalwater na de zuivering.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).