Sidebar

Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Marshe di Playa is een pilotproject van Boneiru Duradero dat wordt gefinancierd door het Wereld Natuur Fonds. Het project is bedoeld om klein ondernemerschap onder de lokale bevolking te stimuleren.


In voorgaande jaren waren de activiteiten van Boneiru Duradero vooral gericht op het creëren van bewustzijn op het gebied van afval, landbouw en water en energiebesparing. In het vijfde en laatste projectjaar van Boneiru Duradero is ervoor gekozen om te investeren in ‘community empowerment’. Er is een budget van 20.000 dollar ingezet om lokaal ondernemerschap een impuls te geven middels een wekelijkse markt. Marshe di Playa ging van start op 31 oktober van het afgelopen jaar. ,,Na de initiële fase van acht weken markt maken we de balans op en stellen we onze plannen bij”, aldus Sharon Bol, projectcoördinator van Boneiru Duradero. ,,Toen het project begon hebben zich ruim dertig marktverkopers aangemeld om deel te nemen aan Marshe di Playa. Hiervan is een deel reeds voor het begin afgevallen en een ander deel van de verkopers wil of kan niet wekelijks participeren. Marshe di Playa heeft een divers aanbod van goede kwaliteit. De vaste kern bestaat uit een groep van om en nabij 18 marktverkopers die de bezoekers wekelijks met enthousiasme ontvangen. Alle producten die tot nu toe op de markt worden aangeboden, worden geproduceerd door lokale ondernemers.
Boneiru Duradero evalueerde de pilot met samenwerkingspartners Agnes Joosten van de Farmersmarket en Onnie Emerenciana en de marktkraamhouders. Uit de evaluatie blijkt onder andere dat het aanbod van de markt moet worden verbreed. Marshe di Playa wil vanaf januari meer producten gaan aanbieden, zoals kleding, schoenen, ondergoed en huishoudelijke artikelen.
Aanmelden voor deelname aan Marshe di Playa kan via de website van Boneiru Duradero. Deelname kost slechts 10 dollar per week/per verkoper. Momenteel scoren verkopers van etenswaren en verse groenten en planten het best, gevolgd door aanbieders van gerecyclede items en natuurlijke verzorgingsproducten. Er is minder vraag naar arts & crafts, maar dat komt mede door de relatief lage bezoekersgraad van toeristen.
Sharon Bol: ,,Gemiddeld komen er zo’n 75 tot 100 bezoekers op een zaterdagochtend en dat is nog te weinig.” Marshe di Playa ziet dat de markt wel een groep loyale lokale bezoekers heeft opgebouwd, die de markt wekelijks ondersteunen met hun aankopen. Aan de hand van de evaluatie is een aantal verbeterpunten vastgesteld. Zo zijn de openingstijden van de markt aangepast naar van 9.00 uur tot 13.00 uur. De markt richt zich zowel op lokale bezoekers als op toeristen. Nederlandse toeristen weten de markt al te vinden, maar de markt trekt nog relatief weinig Amerikaanse bezoekers. Hier moet hard aan worden gewerkt. Onnie Emerenciana is partner in het pilot project van Marshe di Playa en tevens marktondernemer. Hij verkoopt elke week zakken vol met groente en fruit voor 5 dollar en verkoopt bijna elke week zijn totale voorraad.
Emerenciana is van mening dat veel aanbieders op de markt nog moeten leren hoe zij hun product promoten, zodat zij telkens weer nieuwe klanten aantrekken. ,,Je moet je persoonlijke netwerk inzetten om jezelf en je product gedurende de week te promoten en op de marktdag moet je een actieve houding hebben om je product te verkopen.” Sharon Bol zegt: ,,Boneiru Duradero wil de startende marktondernemers een opstapje bieden. We hebben gezorgd voor faciliteiten als de marktlocatie, marktkramen en de wekelijkse opbouw ervan, promotie via radio, tv, krant, flyers, promo-tasjes en ondersteuning via Facebook. Maar we verwachten dat ondernemers hun eigen steentje bijdragen aan de opbouw van de markt, dat is tenslotte in hun eigen belang.” Onnie Emerenciana vult aan: ,,Een dergelijk project heeft nu eenmaal een aanlooptijd en ondernemerschap nodig, het vereist bloed, zweet en tranen. Waar het nu op aankomt is doorzettingsvermogen! Dit project is opgezet om lokale inwoners de mogelijkheden te bieden om aanvullend inkomen te genereren. Het is aan hen of ze de kans grijpen. Daarnaast hopen we dat de inwoners van Bonaire lokale ondernemers succes gunnen en de markt blijven steunen. Op 30 januari is er weer een Marshe di Playa.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.