Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Recent heeft de Tourism Corporation Bonaire (TCB) de resultaten ontvangen van een analyse uitgevoerd door BREA (Business Research & Economic Advisors), onder leiding van de Florida Caribbean Cruise Association (FCCA) om de bijdrage van het cruisetoerisme aan lokale economieën te analyseren.
In het cruisejaar 2014/2015 is door het cruisetoerisme in totaal 9,4 miljoen dollar uitgegeven op Bonaire. De uitgaven van de toeristen werden met name besteed in de sectoren landexcursies, horloges en sieraden, kleding, voedsel, eten en drinken en lokale kunst. De studie toont verder aan dat cruisepassagiers zeer tevreden zijn met hun bezoek aan op Bonaire. De cruisetoeristen beoordeelden hun bezoek aan Bonaire met een gemiddelde score van 7,6. Ook de excursies scoorden hoog. De excursies worden door de cruisetoeristen beoordeeld met een gemiddelde score van 8,4. Dit geeft aan dat passagiers zeer tevreden waren met hun onshore excursies op het eiland. Hoog scoorden ook de vriendelijkheid van bewoners met een 8,3 en beleefdheid van werknemers met een 8,1. Als het gaat om zaken die minder positief scoorden waren dit onder andere de variatie aan winkels en het niveau van de prijzen. Toch werden ook deze factoren nog beoordeeld met respectievelijk een 6,4 en een 6,8. Uit de door TCB ingezamelde data blijkt dat in het cruisejaar 2014/2015 181.830 cruisepassagiers Bonaire hebben aangedaan. Hiervan is gemiddeld 81 procent van boord gegaan voor een bezoek aan wal. Uit additionele data, beschikbaar gesteld door TCB en bezoekende cruisemaatschappijen, blijkt dat er 47.275 bemanningsleden aan boord waren van de cruiseschepen en dat hiervan 37 procent van boord is gegaan om het eiland te bezoeken. Volgens de uitkomsten van het BREA-onderzoek hebben de bezoeken van cruisepassagiers en bemanningsleden aan land gezorgd voor een rechtstreekse bijdrage van in totaal 9,4 miljoen dollar. Hiervan werd zo’n 8 miljoen uitgegeven door de naar schatting 146.737 cruisepassagiers en ruim een half miljoen dollar door de naar schatting 17.511 bemanningsleden over het gehele cruisejaar 2014/2015. Er werd vastgesteld dat de cruisebezoekers gemiddeld 54,22 dollar per passagier hebben uitgegeven. Nadere analyses wijzen uit dat de uitgaven door de cruisepassagiers zo’n 116 banen creëren voor ingezetenen van Bonaire en rond de 1,9 miljoen dat jaarlijks aan salaris kan worden uitbetaald. ,,Het onderzoek versterkt nog meer het potentieel dat het cruisetoerisme van Bonaire al langer laat zien en wij zijn blij met het bestedingspatroon van de cruisetoeristen”, aldus Malinda Hassell, marketing manager van TCB. ,,De sectoren waar de meeste uitgaven te zien zijn, geven duidelijk onze kracht aan als cruisebestemming, deze moeten wij verder ontwikkelen.” De marketing manager geeft aan dat het onderzoek ook aanknopingspunten biedt voor zaken die nog voor verbetering vatbaar zijn. Het BREA-onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van de FCCA om de bijdrage van het cruisetoerisme te analyseren aan de economieën van 35 bestemmingen in het Caribisch gebied en Midden- en Zuid-Amerika.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.