Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - ,,Kosten noch moeite worden gespaard door het Openbaar Ministerie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba om de misdaad te bestrijden. Kosten noch moeite.”

Zo heette de deken van de Orde van Advocaten op Bonaire, A. van Toll, de nieuwe officier van justitie (OvJ) Henk Jan Starrenburg na hem gefeliciteerd te hebben welkom. Tijdens de buitengewone zitting van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie werd vrijdagmiddag 20 november de nieuwe OvJ Starrenburg bij het Openbaar Ministerie BES geïnstalleerd. Van Toll maakte van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor een verhoging van de vergoeding voor advocaten bij kosteloze rechtsbijstand. Gezien het feit dat vrijwel alle verdachten in Caribisch Nederland recht hebben op kosteloze rechtsbijstand komt het bruto uurloon van advocaten bij strafzaken waarvoor maximaal 30 uur gerekend mag worden uit op zo’n 18,33 dollar per uur. De bedragen voor diverse vergoedingen zijn volgens Van Toll vastgesteld in 1997 en nooit meer aangepast. En dat terwijl de misdaad is toegenomen en het OM van een waarnemend officier van justitie in de negentigerjaren is gegroeid naar de huidige 12 medewerkers. Zo pleitte Van Toll.
Procureur-generaal A. Schram stelde dat het OM zich moest blijven ontwikkelen en samenwerking was daarin volgens hem het sleutelwoord zowel binnen als buiten het OM, zowel op Bonaire als daarbuiten. Een mooi recent voorbeeld van die samenwerking vond hij het kunnen plaatsen van een minderjarige verdachte in het Miss Lalie Center in Sint Maarten omdat Caribisch Nederland die voorzieningen niet heeft voor minderjarigen.
In het kader van de samenwerking stelde Schram één Afpakteam voor het hele Koninkrijk voor. Volgens de procureur-generaal had het Afpakteam, een klein multidisciplinair team, dat dit jaar was begonnen op Curaçao in korte tijd flinke successen geboekt. Het had ‘de boeven geraakt daar waar het pijn doet; in de portemonnee’. ,,Het zou mooi zijn als dit concept ook op de andere eilanden kan worden uitgerold. En dan niet drie keer een Afpakteam, maar één Afpakteam - in wat voor vorm dan ook - voor het Caribisch gebied, of misschien wel voor het hele Koninkrijk”, zo stelde Schram voor.
De nieuwe OvJ Starrenburg versterkt sinds september het parket. Zonder eerder op Bonaire, Saba of Sint Eustatius te zijn geweest, is hij halverwege augustus met zijn vrouw en drie zonen op Bonaire aangekomen. Hiervoor heeft Starrenburg vier jaar als plaatsvervangend officier gewerkt in Utrecht en zich daar ook ontwikkeld als ‘afpakspecialist’. Voordat Starrenburg officier werd in Utrecht werkte hij als programmamanager Intensivering Aanpak Georganiseerde Misdaad. Vanaf 2008 tot aan zijn vertrek naar Bonaire werkte hij als vrijwilliger bij het Politiekorps Haaglanden. Starrenburg ziet ernaar uit om de komende drie jaar een maximale bijdrage te leveren aan de bestrijding van de criminaliteit. Zo stelde de kersverse geïnstalleerde officier van justitie.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).