Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Op de door Bonaire Holding Maatschappij (BHM), VanEps Kunneman VanDoorne en de Galan Group georganiseerde conferentie op de Dag van het Commissariaat afgelopen dinsdag werd onder andere gesproken over de Code corporate governance.
De code werd zo’n vijf jaar geleden in het leven geroepen om het vertrouwen van de samenleving in de overheids-nv’s en -stichtingen terug te winnen en de kwaliteit en integriteit van het bestuur in deze instellingen te vergroten.
De Code corporate governance werd bij eilandsverordening op 22 december 2009 vastgesteld, afgekondigd op 7 juli 2010 en trad in werking op 8 juli.
Na zo’n vijf jaar is de tijd rijp voor de volgende stap. Dit was dan ook het thema van de conferentie: ‘The next Step’.
Er moet ook nog wel het een en ander gebeuren, liet Anthony Nicolaas in zijn presentatie zien. Van de 250 punten uit de uitgebreide, gedetailleerde en volgens Frank Kunneman niet altijd op Bonaire toepasbare code, zijn er twintig die Bonaire volgens Nicolaas nog niet op orde had.
De gezaghebber had de conferentie eerder nog geopend met de waarschuwende woorden dat wetgeving en codes helpen maar beslist geen garantie zijn voor goed bestuur. Frank Kunneman beval uit praktische en werkbare overwegingen een Code Light aan en stelde voor om voor Bonaire van de 250 tot 275 punten uit de code er 140 uit te kiezen en vanuit die 140 vervolgens de 60 belangrijkste te selecteren en die dan uit te voeren en na te leven. Deze ‘light’-versie van de Code corporate governance moet dan wel worden aangepast aan de Bonairiaanse situatie. Want pas dan kan de notitie erover zo naar Den Haag opdat men er daar ook van doordrongen raakt dat er aandacht moet zijn voor de bijzondere situatie van Bonaire.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.