Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk- Het zika-virus is volgens de Dienst Publieke Gezondheidszorg nog niet op Bonaire aangetoond. Dezelfde maatregelen tegen dengue en chikungunya gelden overigens ook tegen dit zika-virus.
Het regenseizoen is begonnen en hiermee neemt de kans op broedplaatsen van muggen die ziekten kunnen overbrengen weer toe. Ziekten die door muggen op Bonaire kunnen worden overgebracht zijn dengue en chikungunya. Er is maar één soort mug die deze ziekten kan overbrengen: de <I>Aedes aegypti<I>, herkenbaar aan de witte strepen op de pootjes.
Zika wordt door dezelfde mug overgebracht en is al lang bekend in Afrika en Indonesië. Zika is een milde infectieziekte. Besmetting met dit virus leidt overigens lang niet altijd tot ziekteverschijnselen. De verschijnselen lijken op die van chikungunya, met koorts en rode vlekken en gewrichtspijn. Meestal zijn de symptomen vrij mild. De klachten duren meestal niet langer dan een paar dagen. Tot nu toe zijn geen complicaties bekend en zijn er geen mensen overleden door dit virus.
Daar dengue in sommige gevallen een ernstiger verloop kan hebben, is het van belang om zeker te weten dat het niet om dengue gaat. Daarom is het verstandig om de huisarts te bezoeken bij plotselinge koorts, zeker als die gepaard gaat met gewrichtspijn en/ of rode vlekken. Er is geen specifieke behandeling of vaccinatie tegen het zika-virus. Bestrijding van koorts en pijn zijn het belangrijkste. De huisarts adviseert daarbij.
Een paar maanden geleden werd de verspreiding van zika voor het eerst vastgesteld in Brazilië en daarna ook in Colombia. Het Caribische Agentschap Publieke Gezondheid (Carpha) meldde in een persbericht dat er vorige week vijf gevallen van het zika-virus in de Caribische regio zijn vastgesteld. Op Bonaire en op de buureilanden is het virus voor zover bekend nog niet aanwezig. Dengue komt al wel sinds langere tijd voor in het Caribisch gebied. Chikungunya werd in 2013 voor het eerst vastgesteld in de Caribische regio.
Op Bonaire is chikungunya voor het eerst in het najaar van 2014 geconstateerd.
In de regenperiode van begin 2015 werd bij ruim 500 mensen op Bonaire het chikungunya-virus vastgesteld. Deze mensen zijn nu immuun voor besmetting van chikungunya in de toekomst.
De maatregelen die genomen moeten worden om te voorkomen dat het zika-virus zich verspreidt, zijn dezelfde maatregelen als voor dengue en chikungunya. De muggen die deze ziekten kunnen overbrengen, steken overdag en dan met name in de vroege ochtenduren en de late middag.
De mug verspreid het virus door een geïnfecteerd persoon te prikken en vervolgens een ander nog niet geïnfecteerd persoon te prikken. Wanneer u ziek bent vooral wanneer u koorts heeft, dient u zich dus extra goed te beschermen tegen muggenbeten, om te voorkomen dat u de ziekte via een mug overdraagt aan een ander. Slaap daarom (ook) overdag onder een muggennet, gebruik een effectieve antimuggenspray, draag een bloes met lange mouwen, lange broek en gesloten schoenen en zorg ervoor dat het huis vrij is van muggen.
Een andere maatregel is het verwijderen van broedplaatsen van muggen.
Omdat het regenseizoen is begonnen, neemt daarmee ook de kans op broedplaatsen van muggen toe. Een mug heeft niet veel water nodig en kan al broeden in een dopje van een frisdrankfles, als er maar water in zit.
De Afdeling Publieke Gezondheidszorg (GGD Bonaire) adviseert daarom om minimaal één keer per week uw huis en uw tuin te inspecteren op mogelijke broedplaatsen van muggen en deze broedplaatsen te verwijderen. Voorwerpen zoals autobanden, etensbakjes en emmers waar water in kan blijven staan, dienen te worden weggegooid of geleegd en op een droge plaats te worden bewaard. Tonnen en drums die worden gebruikt om water op te vangen, dienen goed te worden afgesloten met bijvoorbeeld muggengaas of doek.
Voor meer informatie kan men contact opnemen met de Afdeling Publieke Gezondheidszorg op telefoonnummer 7173939.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.