Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De Colombiaanse Gilbert Oreciado van Sena uit Bogota is de nationale expert op het gebied van zachte bouwmaterialen en de begeleider van de World Skills-kampioen van Colombia, Santiago Cardona. Cardona is tevens de winnaar van de Skills Caribbean.
In totaal 31 studenten/leerlingen deden hier afgelopen week gedurende twee dagen aan mee op Scholengemeenschap Bonaire (SGB).
Het is een kakofonie van timmeren, zagen, schuren, stemmen in de aula van de SGB en daarbuiten. De twee vmbo- en vier mbo-groepen met in totaal 26 studenten uit Bonaire, twee uit Sint Eustatius en drie uit Colombia laten hun vaardigheden oftewel skills zien op het gebied van autocad door een studentencomplex te ontwerpen, uit te tekenen en het kostenplaatje te maken, door een reclamefolder te ontwerpen bij Graphic Design, een soort bediening op afstand in elkaar te zetten bij Electrotechniek, door bij Bouw complete muren inclusief ramen, deuren en hoeken met zogeheten dry walls te zagen en te timmeren, een steenklem en een beugel voor een boot aan elkaar te lassen, bij Motor en Voertuigen een auto te repareren en bij het bankwerken te oefenen op houtverbindingen.
De Colombiaanse Santiago Cardona wint de eerste prijs en krijgt een bouwlint. Hij is erg blij dat hij in de gelegenheid is om mee te doen en Colombia kan representeren tijdens de Skills. Hij doet mee omdat hij het een geweldig vak vindt en expert wil worden en omdat hij anderen graag wil leren, wat hij doet.
En dat is dan ook precies wat de Colombiaanse studenten overbrengen op de Bonairiaanse studenten, de passie en liefde voor het vak en een gezonde werkhouding. Zo legt Martijn Baptist de opzet van deze Skills en het feit dat aan iedere Colombiaanse student een paar Bonairiaanse studenten gekoppeld zijn uit. ,,Het is een vriendschappelijke competitie. Ze zijn ons op dit moment ver vooruit en beter dan onze studenten maar daardoor tillen ze het onderwijs wel naar een hoger niveau en leren ze onze en hun medestudenten heel veel.”
Mervin Dishmet Willmore, zelf nog in opleiding op het mbo en gedurende deze dagen vertaler en assistent-begeleider voor de studenten, heeft er zijn handen aan vol. Want niet alle studenten spreken even goed Spaans en dus is er soms een vertaler nodig.
De stoere timmervrouwen in opleiding, Nakisha en Jean-Neitha, zijn druk bezig met het boren van gaten en het verbinden van twee muren. Zij willen heel graag architect worden omdat ze het tekenen, het ontwerpen van hotels en huizen vele malen leuker en minder saai vinden dan bijvoorbeeld op een kantoor zitten. Vooral het tekenen is iets waar ze zichzelf in kwijt kunnen en vinden. Ze vinden dan ook dat er veel meisjes naar de bouwopleiding moeten komen. ,,De bouwopleiding is leuk”, lachen ze in koor.
Marcus Martis, docent Instalectro is trots op zijn twee basis- en twee kader vmbo-leerlingen. Het is duidelijk dat Skills motiveert, stimuleert en het beste uit de studenten haalt. Elke deelnemende student is geconcentreerd en vol aandacht bezig. Het plezier en enthousiasme straalt er vanaf.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.