Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Bonaire was gisteren getuige van een historisch moment. Wat iedereen jarenlang voor onmogelijk hield, is dan uiteindelijk toch gebeurd.

De Partido Demokrátiko Boneriano (PDB) en de Union Patriotico Boneriano (UPB) hebben samen het regeerakkoord ondertekend. Rood (PDB) en groen (UPB), de twee oudste partijen op Bonaire (respectievelijk 61 en 45 jaar) hebben elkaar gedurende de jaren op momenten redelijk naar het leven gestaan. ,,Maar dat alles is voorbij en hebben we achter ons gelaten, zo stelde Robby Beukenboom, de partijleider van de democraten. Er was volgens hem geen beter moment voor deze coalitie omdat het nog nooit zo ontzettend hard nodig was.
,,Deze samenwerking biedt hoop voor de toekomst. We moeten alles opzij zetten, achter ons laten en lopen voor Bonaire, meldde James Kroon in zijn openingswoord. ,,Bonaire moet een harmonie vormen. Iedereen heeft recht op eenheid en stabiliteit.”
De beide heren werden bij hun woorden begeleid met een luid applaus en eenstemmig en eensgezind geroep in het Papiaments ,,Ja, zo is het.”
Als beide heren vervolgens het regeerakkoord tussen de UPB en PDB hebben getekend, is het hek van de dam. Het publiek dat in rood en groen gekleed gaat, roept juichend ‘de verandering’(e cambio) en het applaus is mijlenver te horen. Vervolgens valt iedereen elkaar in de armen om zowel de leiders van de partij als de partijleden te feliciteren met deze mijlpaal. Om de gebeurtenis ook symbolisch kracht bij te zetten, haalt men een watermeloen tevoorschijn die Kroon en Beukenboom samen met de leden van de partijbesturen doorsnijden en in stukken verdelen.
Over de verdeling van de verantwoordelijkheden binnen het nog te vormen bestuurscollege moet nog worden gesproken. Beide partijen verwachten echter dat ze ook daarover zeer binnenkort met elkaar zullen onderhandelen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.