Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Met de optocht voor kinderen in Rincon en Playa barstte het carnaval afgelopen weekend los. Ook de komende dagen wordt er volop carnaval gevierd op Bonaire.

Maar liefst vier groepen doen er vanavond mee aan de Teener’s Parade, vertelt Sylvienne Vrutaal van Fukabo, de carnavalsvereniging van Bonaire. ,,Jong Bonaire, de Scholengemeenschap Bonaire, Liseo Boneriano, Forma, ze hebben allemaal een groep, sommige met wel zestig kinderen.” Vrutaal is tevreden met het verloop van het feest tot nu toe. ,,De parade voor kinderen afgelopen weekend was erg mooi. In Rincon liepen vier groepen mee, zondag in Playa waren dat er vijf. Een paar daarvan hadden zich pas laat aangemeld, maar iedereen zag er prachtig uit en had ongelooflijk zijn best gedaan.”
Het carnaval op Bonaire viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Daarom wilde de organisatie ook iets nieuws organiseren. Vrutaal: ,,Vrijdag hopen we dat iedereen, na de parade van het Kas di Kuido in Playa, naar Rincon komt. In het stadion is daar een jump-in met de band Era. Tot diep in de nacht. Maar ook daarna gaat het carnaval door. Want om 4.00 uur ’s ochtends begint de ‘Jouvert Morning’. Iedereen is uitgenodigd om in z’n pyjama of babydoll te komen dansen in de straten van Rincon. In andere kleren mag natuurlijk ook. Wij organiseren die Jouvert Morning voor het eerst, maar op Aruba en Sint Maarten kennen ze het al langer.” Op Sint Maarten is het volgens sommigen een van de meest populaire onderdelen van het carnaval.
Zaterdag en zondag staan in het teken van de grote parades. Op zaterdagmiddag trekt de carnavalsoptocht door Rincon. Op zondagmiddag zijn de praalwagens te bewonderen in de straten van Playa. Twaalf groepen doen mee aan de Marcha Grandi, aldus Vrutaal. ,,Er zijn drie nieuwe groepen bij, dus dat is leuk.”
Voor vrijdagochtend staat de scholenparade op het programma. De belangstelling voor het carnaval bij scholen lijkt af te nemen, zo liepen afgelopen jaar basisschool De Pelikaan en kolegio Papa Cornes niet mee. Het is nog niet bekend hoeveel scholen vrijdag mee zullen doen.
Het carnavalsprogramma de komende dagen is als volgt: de Teener’s Parade wordt vandaag gehouden van 19.00-23.00 uur, de scholenparade vindt morgen plaats van 9.00-12.00 uur, de parade van het Kas di Kuido is morgen van 18.00-20.00 uur, alle in Playa. De jump-in met Era begint morgenavond om 20.00 uur in het stadion van Rincon, de Jouvert Morning start om 4.00 uur. De Grote Parade trekt zaterdag van 15.00-19.00 door Rincon, en op zondag van 14.00-19.00 door Playa. Dinsdag is de afscheidsparade, tussen 19.00-20.00 uur in Playa.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.