BES

Van onze correspondent
Den Haag - Staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie heeft besloten de Tijdelijke subsidieregeling financiering kinderopvang Caribisch Nederland (CN) te verlengen tot 1 juli 2026. Hij wil hiermee voorkomen dat ouders in CN vanaf 1 januari 2025 de kosten voor de kinderopvang volledig uit eigen portemonnee moeten betalen.

F15 SubsidieDe tijdelijke subsidieregeling is vanaf 1 juli 2020 van kracht en heeft tot doel om de kinderopvang voor alle ouders in CN financieel toegankelijk te maken. De looptijd van de regeling was vastgesteld op basis van het streven dat de Wet Kinderopvang (Wko) BES in de periode 2022-2024 van kracht zou worden. De huidige tijdelijke subsidieregeling loopt per 31 december 2024 af. Het streven is om het Besluit Kinderopvang BES gelijktijdig in werking te laten treden met de Wko BES (1 juli 2025) maar dit gaat zeer waarschijnlijk niet lukken. De Afdeling advisering van de Raad van State moet haar advies over het ontwerpbesluit nog geven en RCN unit SZW moet als uitvoerder van de financiering haar werkzaamheden nog inrichten. ,,Zonder verlenging van de tijdelijke subsidieregeling ontstaat er een onderbreking in de financiering van de kinderopvangorganisaties in CN. Dat zou tot gevolg hebben dat ouders de kinderopvang volledig zelf moeten betalen”, aldus Nobel in een brief aan de Tweede Kamer.

Naast de verlenging van de tijdelijke subsidieregeling worden in de regeling de subsidiebedragen voor de eerste helft van 2025 opgenomen, daarmee samenhangend het subsidieplafond per eiland en de hoogte van de ouderbijdrage voor die periode. Het ontwerp van de tijdelijke subsidieregeling is donderdag voorgelegd aan de Tweede Kamer. Dit biedt de Kamer de mogelijkheid zich uit te spreken over de ontwerpregeling voordat deze zal worden vastgesteld.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.