BES

Partijen kunnen het niet eens worden over nieuwe voorwaarden

Van onze correspondent
The Bottom/Oranjestad - Rederij Blues & Blues Ltd. kondigde vorige week aan dat vanaf 15 mei 2024 verhogingen voor de tarieven van de Makana Ferry zullen worden ingevoerd. De reden van deze verhoging is dat de subsidie is komen te vervallen en er geen nieuwe overeenkomst is gesloten.

F14 FerrySaba en Sint-Eustatius hadden vanaf november 2021 eindelijk een ferry die de twee eilanden verbindt met Sint Maarten. De Makana veerdienst wordt gesubsidieerd door het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Water Management. Met de in bedrijfsneming van de Ferry werden de eilanden tegen een betaalbare prijs met elkaar verbonden. Het bleek al snel een stabiele en betaalbare oplossing, niet alleen voor de inwoners van de twee eilanden maar ook voor toeristen. De 72’ Sabre catamaran fast ferry kan maximaal 150 passagiers meenemen en vaart in 45 minuten van Saba naar Statia en in 75 minuten van Saba naar Sint Maarten. Een retourticket van Saba naar St. Maarten kost voor een volwassene 110 dollar en wie tussen Statia en Saba op en neer wil varen betaalt 85 dollar. Een vliegticket bij Winair kost meer dan het dubbele.

De onderhandelingen over de nieuwe openbare dienstverplichting (PSO) voor de Makana-veerboot begonnen in november 2023, aangezien de voormalige PSO op 31 december 2023 eindigde. De betrokken partijen kunnen het echter tot nu toe maar niet eens worden over de voorwaarden van de PSO. Aangezien de Makana al sinds 1 januari 2024 zonder subsidie vaart, hebben de exploitanten van de veerboot het besluit moeten nemen om de nieuwe tarieven in te voeren. Dit betekent dat de tickets naar verluid ongeveer de helft meer gaan kosten.

Het Openbaar Lichaam Saba (OLS) erkent het belang van betaalbare tarieven met de Makana, zo laat het weten en zegt toe ijverig te blijven samenwerken met de verschillende belanghebbenden om tot een consensus te komen voor de nieuwe PSO. ,,In de komende dagen zullen de onderhandelingen worden voortgezet met als doel voorwaarden te bereiken die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar zijn, idealiter vóór de verhoging van de tarieven”, aldus het OLS.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.