BES

Van onze correspondent
The Bottom/Oranjestad - In navolging van de overheid van Sint Eustatius heeft nu ook die van Saba de bevolking opgeroepen alert te zijn op de naderende orkaan met de naam Lee.

BESStormLeeGezaghebber Jonathan Johnson sprak gisteren in een bericht op Facebook de bevolking kort toe. Daarbij werd via een presentatie getoond welke maatregelen moeten worden genomen.
Johnson refereerde in zijn toespraak aan precies zes jaar geleden toen de Bovenwindse Eilanden op 6 september 2017 werden geconfronteerd met de grote orkaan Irma die voor de nodige schade zorgde in het gebied. ,,We zitten momenteel in de piek van het orkaanseizoen. Het rampenbestrijdingsteam heeft tropische storm Lee nauwlettend in de gaten gehouden terwijl deze ons gebied nadert. Het is belangrijk dat iedereen de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, zich voorbereidt en klaar is. Het rampenmanagementteam heeft zich actief voorbereid op alle mogelijke uitkomsten. We dringen er bij u op aan om alert te blijven en de overheid zal updates geven naarmate de situatie vordert”, aldus Johnson. De inwoners wordt aangeraden om voldoende water in te slaan, om een voorraad voedsel in blik of potten aan te leggen en om ervoor te zorgen dat er een verbanddoos met eerstehulpspullen klaarligt. Verder wordt het advies gegeven om sowieso genoeg voorraden en gereedschap in huis te hebben en om ervoor te zorgen dat er contant geld is en dat de belangrijke documenten op een veilige plaats liggen. Ten slotte vraagt de overheid om ervoor te zorgen dat de dieren een veilig onderkomen hebben.
Intussen worden de ontwikkelingen goed in de gaten gehouden door het National Hurricane Center in Miami. Gisterochtend sprak deze dienst de verwachting uit dat orkaan Lee zal snel in kracht zal toenemen en dat grote deiningen waarschijnlijk in de loop van het weekend de Bovenwindse Eilanden bereiken. Volgens de update bevond Lee zich gisteren om 5.00 uur op ongeveer 1.500 kilometer ten oosten van Statia. De storm beweegt zich in westnoordwestelijke richting met een snelheid van zo’n 21 km per uur en deze beweging zal naar verwachting de komende dagen doorgaan met een lichte vermindering van de voorwaartse snelheid. De maximale windkracht was gisteren toegenomen tot bijna 130 km per uur met hardere windstoten. Het centrum van Lee wordt in de nacht van zaterdag op zondag ten noorden van Saba en Statia verwacht, op een afstand van ongeveer 400 kilometer. Tot nu toe wordt ervan uitgegaan dat er door de grote afstand niet veel problemen zullen ontstaan.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.