BES

Van onze correspondent
Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN) te beschermen. Het project omvat de herbebossing van gebieden die kaal zijn, ontdaan van alle vegetatie, als gevolg van landerosie door zware regenval.

F17BES groot milieuprojectVolgens Anthony Reid, Statia's hoofd van de gemeentelijke afdeling Economie, Natuur en Infrastructuur (ENI), zijn de ecosystemen van het koraalrif aan de kust ernstig beïnvloed. ,,Dit project genaamd ‘Healthy and Resilient Marine and Coastal Ecosystems Through Reforestation of St Eustatius and Saba’, heeft tot doel overheden en nationale parken op beide eilanden beter te laten reageren op de behoeften van het mariene milieu door herbebossing. Dit zal de ecosystemen, biodiversiteit en economische veerkracht van Statia en Saba verbeteren”, aldus Reid. Het project gaat 722.165 euro kosten en wordt gefinancierd door de Europese Unie,. De verbintenis van de Nederlands-Caribische eilanden valt rechtstreeks onder het Resilience, Sustainable Energy and Marine Biodiversity Programme (Resembid), een 69 maanden durend programma dat in 2019 van start is gegaan ter ondersteuning van de twaalf Caribische LGO's: Anguilla, de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Montserrat, de Turks- en Caicoseilanden, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Statia, St. Maarten en St. Barths.

De uitvoerende partner voor Ressembid is Expertise France, de Franse overheidsinstantie voor het ontwerp en de uitvoering van internationale technische samenwerkingsprojecten, die eind vorig jaar een overeenkomst met de overheid van Statia ondertekende. In deze overeenkomst staat dat Statia toezicht zal houden op de uitvoering van het project. De St Eustatius National Parks Foundation (Stenapa) gaat het project uitvoeren. Andere partners voor deze activiteit zijn de Saba Conservation Foundation (SCF) en de overheid van Saba.

Statia (8,1 vierkante mijl) en Saba (vijf vierkante mijl) zullen expertise en ervaringen delen en Statia begint met het kweken van planten voor Saba, terwijl dat eiland de nodige infrastructuur bouwt. De imkers van Statia gaan potentiële nieuwe imkers op Saba opleiden. ,,De teams van Stenapa en SCF kijken ernaar uit om hun plantinspanningen voort te zetten, te verbeteren en uit te breiden. Samenwerken met de overheid én elkaar om erosie rond Statia en Saba te verminderen, zal helpen onze riffen te beschermen, wat ten goede komt aan vissers, duikers en iedereen die het waardevolle mariene milieu van onze eilanden waardeert”, aldus Erik Bowman, directeur van Stenapa. ,,Het vergroten van de biodiversiteit - vooral van bestuivers, zoals bijen - zal niet alleen de natuur van Statia en Saba ten goede komen, maar ook onze landbouwsectoren helpen en de voedselzekerheid en orkaanbestendigheid van onze eilanden verbeteren.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.