BES

Van onze correspondent
Kralendijk - Er komen cultuurcoaches voor Caribisch Nederland (CN). Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media heeft dat bekendgemaakt tijdens haar werkbezoek aan Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

BEScultuurCultuurcoaches stimuleren deelname aan cultuur, verbinden cultuur met andere sectoren en ondersteunen cultuuraanbieders. Ook kunnen ze lokale betrokkenheid bij erfgoed bevorderen. Hoe zij de functie precies gaan invullen is helemaal afhankelijk van de specifieke behoefte die er is per eiland. ,,In tachtig procent van de Nederlandse gemeenten is een cultuurcoach actief. Dus is het wat mij betreft hoog tijd dat we ervoor zorgen dat ook CN hiervan gebruik kan maken. Tijdens mijn reis zie ik met eigen ogen de ambitie en potentie, maar ook welke mogelijke hobbels er misschien nog zijn op de weg”, aldus Uslu. Ze zegt ervan overtuigd te zijn dat cultuurcoaches een belangrijke rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van het culturele leven. ,,En misschien nog wel het belangrijkste: de eilanden kunnen zelf bepalen hoe ze de coaches inzetten. Zij weten immers het beste waar de bewoners en lokale organisaties behoefte aan hebben.”
De komende drie jaar is driehonderdduizend euro per jaar beschikbaar. Daarmee is voor Bonaire drie fte ( drie voltijdbanen) beschikbaar, twee fte voor Sint Eustatius en één fte voor Saba. Na twee jaar evalueert het ministerie van OCW de inzet van de cultuurcoaches samen met CN. Het Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) helpt met het opstarten en ondersteunen van de cultuurcoaches.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).