BES

Van onze correspondent
The Bottom - De overgang van WIB St. Maarten-rekeningen naar MCB Bonaire-rekeningen verloopt op Saba niet zonder problemen.

F13 BES kouEr is een waslijst aan zaken die fout gaan. Zo worden er kosten in rekening gebracht voor online banking terwijl dit gratis is, brengt de MCB zes procent ABB in rekening terwijl deze op Saba vier procent bedraagt en zijn meerdere rekeningen al vanaf 1 november niet meer toegankelijk. Dit schijft de Saba Business Association (SBA) afgelopen donderdag in een brief aan het management van de MCB Bank Bonaire waarin wordt gevraagd hoe dit heeft kunnen gebeuren en op welke termijn de problemen zijn opgelost.
SBA noemt de kosten van bankieren bij MCB Bonaire extreem. ,,Waarom moeten er kosten betaald worden voor lokale overdrachten en waarom wordt er zes procent ABB in rekening gebracht?”, aldus de SBA die aangeeft dat het MCB-kostenschema duidelijk aangeeft dat online transacties gratis zijn. In de brief wordt geconstateerd dat overschrijvingen van Saba MCB Bonaire-rekeningen naar RBC Bonaire en RBC Curaçao worden gezien als lokale overschrijvingen, terwijl er voor overschrijvingen naar RBC Saba nog steeds internationale overschrijvingskosten in rekening worden gebracht.
Maar er is meer aan de hand. Volgens de SBA hebben meerdere bedrijven en burgers al meer dan een week geen toegang tot hun bankrekeningen en kan of wil de MCB niet zeggen wanneer dit weer mogelijk zal zijn. ,,Bedrijven zijn niet naar behoren geïnformeerd dat activiteiten vanaf 1 november niet toegankelijk zouden zijn op het WIB-account of het MCB-account. Evenmin waren zij ervan op de hoogte dat alle doorlopende opdrachten en templates niet meer toegankelijk zijn met de nieuwe MCB Bonaire rekening.” Creditcardtransacties kunnen niet online worden bekeken door bedrijven en ondanks de telefoontjes naar MCB lijkt het er volgens SBA op dat ze nog steeds niet weten hoe ze dit kunnen oplossen.
Klanten van MCB/WIB Bank hebben urenlang tevergeefs in de rij gestaan voor het Government Building in The Bottom om hun pinautomaat en/of creditcards in ontvangst te nemen en velen wachten nog steeds op hun kaarten en pincodes. ,,Sommige klanten hebben niet eens een aanvraag kunnen indienen voor persoonlijk online bankieren voor bestaande accounts, omdat het systeem van de bank de verzoeken afwijst. Die klanten hebben geen enkele toegang tot hun persoonlijke accounts.”
Er zijn welliswaar sessies gehouden om uit te leggen hoe creditcards en pinpassen kunnen wordenvervangen maar veel klanten ontvingen volgens SBA geen uitnodiging hiervoor en waren niet op de hoogte dat dergelijke sessies plaatsvonden. ,,Hierdoor zijn er op 1 november veel telefoontjes geweest naar MCB Bonaire met een vraag om hulp, iets wat op het eiland had kunnen gebeuren als er iemand van de bank aanwezig zou zijn geweest”, zo constateert SBA.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.