BES

Van onze correspondent
Den Haag - Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën moet de Tweede Kamer uitleggen waarom de inwoners van Caribisch Nederland deze maand werden verrast door een belastingverhoging.

BOn belastingDe vaste commissie voor Financiën geeft hem hiervoor twee weken de tijd.

In de procedurevergadering van gisteren werd besloten Van Rij om een reactie te vragen op een bericht op Bonaire.nu. De website schreef dat zonder aankondiging aftrekposten zijn verlaagd, waaronder de belastingvrije voet en de ouderentoeslag. Dat betekent dat meer mensen belasting moeten betalen en dat de meeste belastingbetalers ook meer moeten gaan betalen.

De Belastingdienst Caribisch Nederland zette de wijzigingen deze maand zonder aankondiging op de website. De verhoging van het minimumloon met 10 procent per 1 januari wordt hiermee deels tenietgedaan. Velen reageerden verbaasd op de hogere belasting, omdat dit in strijd lijkt met het armoedebeleid van de regering.

Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) vroeg in de procedurevergadering van de commissie om een reactie van de staatssecretaris. Dat voorstel werd aangenomen. In de brief wordt Van Rij verzocht ‘in te gaan op de wijze waarop de belasting gaat worden vormgegeven en waarom dit als een verrassing komt voor de burgers van de BES-eilanden’. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties krijgt een afschrijft van de brief.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.