BES

Van onze correspondent
Den Haag - Het afschaffen van de verplichte 1,5 metermaatregel vanaf 25 september geldt ook voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit is eigenlijk ongewenst, blijkt uit de toelichting van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, maar de tijdelijke ‘coronawet’ biedt op dit punt geen mogelijkheid om te differentiëren tussen Europees en Caribisch Nederland.

F13 BES InreisbeperkingenHet kabinet vindt het ‘niet proportioneel’ om in Europees Nederland de 1,5 meter te handhaven, omdat dit in Caribisch Nederland gewenst is. Hierover is overleg geweest met de gezaghebbers, aldus De Jonge.

De minister wijst erop dat het voor de eilanden gemakkelijker is om met inreisbeperkingen de instroom van het virus te reguleren. Daarbij worden maatregelen genomen als een testplicht en quarantaine voor inreizigers. ,,Dit inreisbeleid zal voortgezet worden, waardoor het mogelijk is om op de eilanden zelf de veilige afstand op nihil te stellen.”

Wanneer de situatie daarom vraagt, kunnen er ook andere maatregelen worden ingesteld die de verspreiding van het virus zoveel mogelijk kunnen tegengaan. Bovendien wordt de anderhalve meter afstand nog steeds geadviseerd, ook al is het vanaf 25 september niet meer verplicht.

De Jonge besteedt in de toelichting speciale aandacht aan Bonaire, omdat daar het toerisme weer volop draait. Daarom gelden op het eiland meer maatregelen dan elders. ,,Eet- en drinkgelegenheden sluiten ook op Bonaire om 00.00 uur en discotheken blijven vooralsnog gesloten. Daarnaast zullen maatregelen die een maximumaantal bezoekers regelen de komende tijd behouden blijven. Indien nodig kunnen op advies van de dienst Publieke Gezondheid en het RIVM extra maatregelen worden ingesteld, zoals het verder inperken van groepsgroottes.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).