BES

Van onze correspondent
The Bottom - Een nieuwe studie van Wageningen University & Research (WUR) toont aan dat rifhaaien gedurende hun hele leven verschillende delen van het rif gebruiken.

besriffenMet behulp van videocamera’s met aas werden zes verschillende soorten rifhaaien vastgelegd rond de Noord-Nederlands Caribische eilanden. Deze resultaten zullen de komende jaren van invloed zijn op het ontwerp en de implementatie van strategieën voor het behoud van haaien.
Rifhaaien spelen een cruciale rol in de oceaan. Als toproofdier helpen ze om het delicate evenwicht in (koraal)rifomgevingen te behouden. Onderzoek heeft volgens Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) zelfs uitgewezen dat riffen met gezonde haaienpopulaties veerkrachtiger zijn en beter bestand zijn tegen de druk van klimaatverandering, vervuiling, overbevissing en ziekten.
,,Het begrijpen van de dynamiek van het habitatgebruik van lokale haaienpopulaties is van cruciaal belang bij het ontwerpen van effectieve strategieën voor het behoud van de zee. Dit is precies wat de nieuwste rifhaaistudie van WUR hoopte te bereiken. Met behulp van externe onderwatervideocamera’s met aas op 376 locaties rond de riffen van Saba, Saba Bank en Sint Eustatius, legden visecoloog Twan Stoffers en zijn collega’s 126 verschillende waarnemingen van haaien vast”, aldus DCNA in een persbericht.
Van de zes verschillende soorten die in dit onderzoek zijn geregistreerd, worden jonge Caribische rifhaaien en verpleegsterhaaien het meest waargenomen. Over het algemeen observeerden de onderzoekers de jonge haaien in ondiepe, meer complexe delen van het rif. De grotere, meer volwassen haaien, worden verder weg van het rif werden waargenomen op dieptes tot 65 meter. De onderzoekers waren verrast dat er gedurende het hele onderzoek nauwelijks volwassen exemplaren zijn waargenomen.

De opgedane kennis kan volgens DCNA een belangrijke impact hebben op de beschermingsstrategieën voor rifhaaien en andere bedreigde haaiensoorten. ,,Aangezien ze een verscheidenheid aan verschillende habitats gebruiken, zowel ondiepe als diepere wateren, is het creëren van een onderling verbonden beschermingsnetwerk van vitaal belang om volledige bescherming gedurende hun hele levenscyclus te garanderen.”
Het melden van waarnemingen van haaien door lokale gemeenschappen en toeristen is volgens de organisatie van onschatbare waarde voor inspanningen op het gebied van natuurbehoud. DCNA, Observation International en Naturalis Biodiversity Center werken samen aan de ontwikkeling van een geautomatiseerde app voor het identificeren van soorten voor de telefoon voor alle soorten op het land en in de zee.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.