BES

Van onze correspondent
The Bottom/Oranjestad - De openbare lichamen van Saba en St. Eustatius hebben op 30 juni 2021 gezamenlijk een aanbestedingsdocument uitgebracht waarin ferrymaatschappijen worden uitgenodigd een voorstel in te dienen voor een regelmatige en betaalbare maritieme verbinding tussen Saba, St. Eustatius en St. Maarten en tussen St. Eustatius en St. Kitts.

F BES ferryHet ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft voor de eerste twee jaar een subsidie van 2 miljoen euro (2,4 miljoen dollar) toegekend om een duurzame PSO-overeenkomst te realiseren. De start van de veerdienst staat gepland voor uiterlijk eind dit jaar.

Een van de eisen is dat er op dezelfde dag heen en terug kan worden gevaren waardoor eendaagse bezoeken naar St. Maarten voor winkelen, zakenbezoek of familiedoeleinden voor inwoners van Saba en Statia mogelijk worden. Dit geldt ook voor de route van Statia naar St. Kitts. Het belangrijkste doel van deze veerdienst is de reismogelijkheden naar Saba en Statia te vergroten, wat de eilanden naar verwachting zal helpen bij hun sociale en economische ontwikkeling. Het verbeteren van de connectiviteit tussen de drie Bovenwindse Eilanden is volgens de lokale overheden van belang voor Statia en Saba en staat hoog op de agenda van de eilanden. Vooral tijdens de Covid-19-pandemie heeft de verminderde connectiviteit de economie van de eilanden ernstig getroffen. Op de Azoren, waar de omstandigheden qua weer een zeegang te vergelijken zijn met het Caribisch gebied, wordt al veel langer met ferry’s tussen de eilanden heen en weer gevaren. Daar bleek al snel dat een dergelijke verbinding voor de eilanden inderdaad een economische stap vooruit is.

Verschillende veerbootmaatschappijen hebben al aangegeven interesse te hebben om zich in te schrijven op de aanbesteding. De selectiecriteria van de aanbesteding zijn onder meer de geschiktheid van het schip zelf, de voorgestelde planning, een winst- en verliesrekening in relatie tot de voorgestelde planning, een tariefvoorstel en een visie op de langdurige samenwerking met de openbare lichamen van Statia en Saba.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).