BES

The Bottom/Kralendijk - Gedeputeerde Bruce Zagers van de Windward Islands People’s Movement (WIPM) steunt publiekelijk Raymond Knops, nummer 5 op de lijst van het CDA. En ook op Bonaire doet gedeputeerde James Kroon van de Union Patriótiko Boneriano (UPB) een oproep aan zijn achterban om op Knops te stemmen.

F15 BESgedeputeerdeVolgens Zagers heeft Knops, staatssecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Saba relevant op de agenda gehouden in Nederland. Zagers moedigt de bevolking van Saba aan om volgende week te gaan stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. ,,Hoewel dit een verkiezing is die in Nederland plaatsvindt, zijn deze partijen en hun kandidaten ook vertegenwoordigers van ons hier op de eilanden. De relatie met Nederland blijft ‘een work in progress’. Armoede, de hoge kosten van levensonderhoud en structurele financiering van de overheid zijn enkele van de zeer relevante kwesties die de komende jaren aandacht behoeven. Het is van het grootste belang dat deze onderwerpen op de agenda van Den Haag blijven staan”, aldus Zagers.

Volgens hem is Knops belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Saba. ,,We zagen de eerste resultaten met de financiële steun die we ontvingen voor de publieke en private sector direct na de orkanen Irma en Maria in 2017." Ook stelt hij dat Knops er tijdens zijn ambtsperiode een prioriteit van maakte om zijn collega's de eilanden te laten bezoeken zodat ze zelf het unieke ervan konden ervaren. ,,Deze aanpak zorgde ervoor dat beslissingen werden gebaseerd op de realiteit van wat er tijdens deze bezoeken werd gezien en gevoeld en niet alleen op een mening die was geschreven door ambtenaren”, aldus Zagers.

Tussen de UPB op Bonaire en het CDA bestaan van oudsher vriendschappelijke banden. Beide partijen delen de christendemocratische grondbeginselen en zeggen te staan voor normen en waarden. ,,Raymond Knops heeft goede dingen voor Bonaire gedaan. Als gedeputeerde heb ik in de afgelopen vijf jaar veel met hem te maken gehad", zo liet UPB-leider James Kroon al in januari weten. ,, Hij heeft hart voor ons eiland en wil het beste voor de Bonairianen. Je weet wat je aan hem hebt, hij is recht door zee en als het moet streng. Soms is dat nodig om zaken voor elkaar te krijgen. Kijk naar het Bestuursakkoord, zonder hem was dat er nooit gekomen.”

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 lag het opkomstpercentage in Caribisch Nederland onder de 24 procent. Kroon zegt te hopen dat nu veel meer mensen gaan stemmen. ,,Wat in de Tweede Kamer wordt besproken en besloten heeft een directe invloed op ons leven. Als wij ons stem niet laten horen kan er ook niet naar ons worden geluisterd.”

Ook eilandraadslid Daisy Coffie brengt een stemadvies uit. Zij adviseert op Attje Kuiken van de PvdA te stemmen. Ze verwijst naar het verkiezingsprogramma van de PvdA voor de eilanden van Caribisch Nederland, waar op de eerste, tweede en derde plaats respectievelijk het bestrijden van armoede, een sociaal minimum en het aanpakken van de hoge lasten staan.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).