BES

Van onze correspondent

Wageningen - Na het Wereld Natuur Fonds (WNF) noemt ook Vogelbescherming Nederland het Natuurbeleidsplan voor Caribisch Nederland van het kabinet onvoldoende. besnatuurbeleidIn het plan van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid ontbreekt de ambitie om snel aan de slag te gaan, stelt de organisatie in een reactie. Vogelbescherming noemt in een bericht op Nature Today Caribisch Nederland een biodiversiteitshotspot. ,,De eilanden zijn belangrijke broedgebieden van de Caribische flamingo, koningsstern en roodsnavelkeerkringvogel. Op de hagelwitte stranden leggen diverse zeeschildpadden hun eieren. De bijzondere koraalriffen voor de kust van Saba, de prachtige mangroven van Bonaire en de regenwouden op Sint Eustatius zijn slechts enkele voorbeelden van de unieke natuur die de drie eilanden te bieden hebben.”

Uit rapporten blijkt dat de natuur op de eilanden in crisis is door erosie, overbevissing, afval en vervuild water. De waarde van de natuur wordt in het beleidsplan wel erkend en wordt herstel belangrijk genoemd, maar de voorgenomen maatregelen zijn volstrekt onvoldoende, aldus Vogelbescherming Nederland. Als voorbeeld worden de loslopende geiten en verwilderde dieren genoemd. Door overbegrazing ontstaat erosie. ,,Daarom worden er slachthuizen gebouwd, die in 2024 klaar zijn voor gebruik. Toch neemt de minister tot 2030 de tijd om het probleem op te lossen. De komende tien jaar zullen er dus nog te veel grazers rondlopen, terwijl de kennis en ervaring er is om nu al aan de slag te gaan. Projecten voor natuurherstel zijn tot mislukken gedoemd als dit probleem niet snel wordt opgelost.”

Net als WNF vindt de Vogelbescherming dat er meer geld nodig is dan minister Schouten uittrekt. De eilanden zelf kunnen het benodigde geld niet ophoesten. In de Tweede Kamer zei de minister het niet haar eentje te kunnen oplossen. ,,Vogelbescherming hoopt dat de minister zich volop gaat inzetten om de natuur op de eilanden te herstellen. De unieke natuur van Caribisch Nederland verdient meer devotie. Voor het écht te laat is.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.