BES

Van onze correspondent

Kralendijk - In 2019 vlogen vliegtuigen 25,6 duizend keer van en naar een van de drie eilanden behorend tot Caribisch Nederland (CN). Dat is bijna 11 procent meer dan in 2018. Het aantal passagiers steeg met ruim 6 procent.

vluchtenbesOp Flamingo Airport op Bonaire en het vliegveld Juancho E. Yrausquin op Saba steeg zowel het aantal vluchten als het aantal passagiers. Op F.D. Roosevelt Airport op Sint Eustatius daalde het aantal vluchten maar bleef het aantal passagiers vrijwel gelijk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Flamingo Airport op Bonaire heeft van de drie overzeese Nederlandse luchthavens de meeste vliegbewegingen en de meeste passagiers. Na een lichte daling van het aantal vluchten in 2016 groeide het aantal vliegbewegingen elk jaar. In 2019 steeg het aantal vluchten op Bonaire tot 15,7 duizend, ruim 17 procent meer in vergelijking met 2018.

Oktober en november waren de drukste maanden op de luchthavens in CN met elk 2,3 duizend vluchten en februari de rustigste met 1,9 duizend vluchten. In 2019 vlogen ruim 457 duizend reizigers van en naar CN. Hiervan reisden 384 duizend passagiers van en naar Bonaire. Dat is 84,1 procent van het totaalaantal en 7 procent meer dan in 2018. Dit is te verklaren door het feit dat de landingsbaan van Flamingo Airport op Bonaire een lengte heeft van 3 kilometer, waardoor er grotere en zwaardere vliegtuigen kunnen landen. De landingsbanen op Sint Eustatius en Saba zijn met een lengte van respectievelijk 1,3 en 0,4 kilometer alleen geschikt voor kleinere vliegtuigen.

Voor de passagiers op Bonaire was Curaçao International Airport, ook bekend als Hato Airport, in 2019 de populairste herkomst- en bestemmingslocatie. Dit betekent overigens niet dat Curaçao ook de echte herkomst of uiteindelijke bestemming van de reizigers is. Voor veel passagiers is het eiland een tussenstop. Schiphol volgt op plek twee.

Op de luchthavens van Sint Eustatius en Saba samen werden het afgelopen jaar ruim 9,9 duizend vluchten uitgevoerd, dit is een stijging van ruim 2 procent ten opzichte van 2018. Hun gezamenlijke aandeel van het totaalaantal vluchten in CN bedroeg in 2019 bijna 39 procent. Op F.D. Roosevelt Airport op Sint Eustatius werden het afgelopen jaar 6,4 duizend vluchten uitgevoerd, op Juancho E. Yrausquin op Saba 3,5 duizend.

Saba liet van de drie vliegvelden in CN, zowel bij het aantal vluchten als bij het aantal vervoerde passagiers, tussen 2018 en 2019 de grootste stijging zien. Het aantal vluchten steeg met ruim 22 procent en het aantal vervoerde passagiers groeide in 2019 met 8,5 procent tot 30,7 duizend.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).