BES

Tweede project Pensioenfonds Caribisch Nederland op Sint Eustatius
Van onze redactie
Oranjestad/Kralendijk - Het historische The Hill Compound op Sint Eustatius is aangekocht door het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN). ,,De toekomstige bestemming van het pand moet nog worden bepaald”, aldus PCN-bestuursvoorzitter Harald Linkels.

thehillstatiaHet pensioenfonds bereidde de aankoop voor in overleg met onder meer Walter Hellebrand van de Monument Foundation op het eiland en de Curaçaose monumentenexpert Michael Newton van Newton Heritage Consulting.
Newton reisde samen met de consultants van de Curaçao Financial Group (CFG) naar Statia om het onroerend goed persoonlijk te bekijken en de mogelijkheden vast te stellen om het complex niet alleen in zijn oude glorie te herstellen, maar ook om in de toekomst het nodige rendement te behalen met de gedane investering. Newton en CFG werden bij de beoordeling van de staat van het onroerend goed ter plaatse bijgestaan door de lokale aannemer Wim de Jong.
Linkels: ,,Nu we het onroerend goed hebben weten te bemachtigen, gaan we niet alleen werken aan concrete plannen voor de restauratie, maar zullen we zonder meer ook spreken met een aantal partijen die interesse hebben om de panden commercieel te exploiteren. De gebouwen liggen, ook vanuit het oogpunt van een toeristisch product, op een werkelijk voortreffelijke locatie. Het kan natuurlijk ook geen kwaad dat de panden direct gelegen zijn naast het lokale Bestuurskantoor en op een steenworpafstand van de kantoren van de Rijksdienst Caribisch Nederland.”
De aankoop past binnen het kader van het lokale beleggingsbeleid, zoals enige tijd geleden vastgesteld door het fonds. De aankoop van het complex is de tweede concrete investering die PCN doet in iets meer dan een week. Toch ging er bijna een jaar voorbereiding vooraf aan de daadwerkelijke aankoop van de panden, die voor Sint Eustatius ‘van onschatbare historische waarde’ zijn.
De bestuursvoorzitter is opgetogen over de acquisitie. ,,Bij elk bezoek van het bestuur aan Sint Eustatius liepen wij langs deze in potentie prachtige en historisch belangrijke panden op het eiland. Steeds weer bespraken wij wat een veelbelovend project dit zou kunnen zijn, bijvoorbeeld voor de verdere ontwikkeling van het toerisme op het eiland.”
Bestuurslid Roy Hooker, die de eilanden Statia en Saba vertegenwoordigt in het PCN-bestuur, vestigde de aandacht van zijn collega’s op het pand toen bleek dat het complex te koop werd aangeboden. ,,Ik werkte jarenlang naast deze prachtige en historisch waardevolle gebouwen. Het is niet alleen belangrijk om deze te behouden voor toekomstige generaties, maar ik ben er ook van overtuigd dat dit - zodra de ontwikkeling van Statia echt goed op gang komt - een uitstekende investering voor PCN zal blijken te zijn”, aldus Hooker.
Het bestuur van PCN zegt dankbaar te zijn voor de hulp die werd geboden door Minerva van Putten van Excellency Consultancy. Van Putten faciliteerde het proces als makelaar van de verkopende partij en toonde daarbij het nodige geduld in het vrij lange proces dat uiteindelijk leidde tot de aankoop.
Volgens PCN-voorzitter Linkels worden er verschillende andere projecten op het eiland bestudeerd. ,,We krijgen ook veel verzoeken, vooral van bij PCN aangesloten deelnemers die graag in aanmerking zouden komen voor een hypotheek van PCN om een huis te kopen, te bouwen of te renoveren.”
Linkels zegt dat het bestuur nog geen besluit heeft genomen over de verstrekking van hypotheken aan deelnemers, maar wel nota te hebben genomen van de sterke wens die leeft bij de deelnemers op vooral Saba en Sint Eustatius als het gaat om de mogelijkheid te kunnen lenen bij hun pensioenfonds. Het bestuur zal in samenspraak met zijn adviseurs de mogelijkheden om in de toekomst aan die wens tegemoet te komen, nader bestuderen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).