BES

Van onze correspondent
Den Haag - D66 heeft in de Tweede Kamer een motie ingediend voor een wettelijk verbod op zonnebrandcrèmes met de voor koralen schadelijke stof oxybenzon.

bonaireKamerlid Tjeerd de Groot diende de motie in tijdens een zogenoemd dertigledendebat met minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) over dierenwelzijn.
Minister Schouten zei in haar reactie dat de motie aan de verkeerde bewindspersoon is gericht. De Groot zou hem moeten richten aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. ,,Die gaat over milieu. Als ik er over moet oordelen, zou ik hem daarom moeten ontraden.” Het D66-Kamerlid zegde toe zijn motie bij zijn partijgenoot Van Veldhoven in te gaan dienen.
In het voorafgaande debat ging Schouten overigens wel in op de inhoud van de motie. De Groot verwees in zijn bijdrage naar het debat over de studie van de Wageningen Universiteit over de staat van de natuur in het Caribisch deel van het Koninkrijk, waaruit bleek dat de koralen ernstig worden bedreigd door de zonnebrandcrèmes. Het verbod dat de Eilandsraad van Bonaire op de schadelijke zonnebrand volgend jaar wil instellen, is ‘lastig te effectueren’.
Het is volgens D66 effectiever om zo’n verbod voor heel Caribisch Nederland door middel van een wet in te stellen. Daarvoor zijn wettelijke mogelijkheden en dat is daarom gemakkelijker: ,,Gewoon omdat het moet, gewoon omdat het kan.”
Volgens De Groot hoeft een verbod ook geen probleem te zijn voor de gebruikers, want er zijn ook zonnebrandcrèmes zonder oxybenzon op de markt. In de overweging bij zijn motie zegt De Groot dat een wettelijk verbod het Caribisch deel van het Koninkrijk zou helpen bij het beschermen van het koraal.
Minister Schouten erkende dat ‘de unieke natuur’ van Caribisch Nederland wordt bedreigd. Ze wees ook op de andere bedreigingen voor de koralen dan de zonnebrandcrèmes, zoals de lozing van afvalwater en andere wereldwijde bedreigingen. ,,De bescherming van het koraal is een belangrijke component in het natuurbeleidsplan dat we aan het opstellen zijn”, aldus Schouten. Toch vond ze de motie van De Groot aan het verkeerde adres.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.