BES

Van onze correspondent
Den Haag - Steeds meer handel gaat via internet, maar op de eilanden van Caribisch Nederland valt dat nog niet mee. Dat is de conclusie uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

BESDe grootste problemen zijn er met de levering van de bestelde goederen. Ook de betaling levert problemen op. De bedrijven die zelf goederen of diensten online aanbieden, melden vooral problemen met betaalmogelijkheden en verzending.
Het onderzoek van het CBS richtte zich alleen op bedrijven, consumenten zijn er niet in betrokken. Een vooronderzoek in 2017 gaf al aan dat online zakendoen niet eenvoudig is, daarom wilde EZK hier meer over weten.
Consumenten zullen herkennen dat bij online bestellingen hun eiland niet voorkomt in een drop-downmenu op een website, of Bonaire, Sint Eustatius en Saba komen alleen samen als optie voor. Ook het verplicht invullen van een postcode levert problemen op.
Bij betalingen is het grootste probleem dat een lokale creditcard niet wordt geaccepteerd. Een soortgelijk probleem is dat het PayPal-account niet kan worden gekoppeld aan een lokale bankrekening. De levering van bestelde goederen duurt vaak lang of gaat mis. In het laatste geval komen de goederen niet of maar gedeeltelijk aan. Daarbij komt dat het retourneren van bestellingen geld kost en niet worden betaald door de leverancier.
De grootste problemen zijn er op Saba, waar meer dan de helft van de bedrijven problemen heeft met online bestellen. Op Bonaire en Sint Eustatius is dat respectievelijk 35 procent en 27 procent. Op Statia was het aantal problemen met betalingen opvallend groot, maar op alle eilanden was de levering het grootste probleem.
Ongeveer een kwart van de bedrijven op Bonaire en Saba doet zelf zaken via internet, op Sint Eustatius is dat maar 14 procent. De helft heeft problemen ervaren met de betaalmogelijkheden, een op de drie met verzendingen. De aard van de problemen is hetzelfde als met de bestellingen via het web of app.
De medewerking van de bedrijven op Bonaire aan het onderzoek viel trouwens tegen, maar een op de vier van de duizend telefonisch benaderde bedrijven reageerde positief. Op Saba was dat 55 procent van 120 bedrijven en op Sint Eustatius 37 procent van 130. Twee derde tot driekwart van de bedrijven die meewerkten, had ervaring met online bestellen.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.