Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het wordt steeds urgenter om de Arubaanse holenuil - beter bekend als de shoco - te beschermen. Voorzitter Greg Peterson van de Aruba Birdlife Conservation (ABC) trekt aan de bel.

ARUShocoMaatregelen om de uil te beschermen waren al enkele jaren geleden genomen. Vanwege de Covid-19-pandemie moest dit echter worden stilgelegd. Intussen wordt de nood om de shoco te beschermen, steeds groter. De uil heeft steeds meer moeite om veilige en geschikte broedplaatsen te vinden op het eiland.
Tera Cora, het kustgebied achter de Tierra del Sol-golfbaan, was ooit een gebied met een rijke biodiversiteit en was een van de belangrijkste broedplaatsen voor de shoco. In 2019 werden de eerste twintig kunstmatige holen geïnstalleerd op de golfbaan om de overlevingskansen van de shoco’s te vergroten. Dit initiatief was noodzakelijk vanwege de systematische vernietiging van hun natuurlijke holen in Tera Cora, die werd veroorzaakt door ongereguleerde UTV- en ATV-off-roadactiviteiten. Volgens ABC is meer dan 90 procent van deze natuurlijke broedplaatsen vernietigd na de opkomst van off-road ‘adventure’-toerisme. Tot op de dag van vandaag worden shoco’s gedood door het roekeloze rijgedrag van off-roadvoertuigen. Zowel lokaal als internationaal is het volgens Peterson bekend dat Aruba’s onduurzame, en vooral het zogenaamde adventure-toerisme, een zware tol eist van het natuurlijke milieu en de biodiversiteit van het eiland.
De golfbaan heeft inmiddels een nieuwe eigenaar, de Iberostar-groep. ABC ging met ze gesprek over het bestaande shoco-beschermingsproject. De nieuwe eigenaren steunen het project en willen het zelfs uitbreiden. De golfbaan wordt gerenoveerd en gemoderniseerd. Tijdens deze werkzaamheden zullen de bestaande kunstmatige holen worden onderhouden en zullen twaalf nieuwe kunstmatige holen op veilige locaties rondom de golfbaan worden aangelegd. Als dit klaar is, heeft de golfbaan in totaal 32 holen voor de shoco.ARUShoco2Peterson
Het project krijgt ook een educatief onderdeel, waardoor het een essentieel onderdeel wordt van de golfervaring. Bezoekers, lokale golfers en personeel zullen via de pro-shop en sociale media worden geïnformeerd over het project. Het personeel zal ook worden getraind om vragen van bezoekers te kunnen beantwoorden. Deze aanpak zal niet alleen de golfervaring op Aruba verrijken, maar zal ook de overlevingskansen van de bedreigde shoco aanzienlijk verbeteren.
Peterson merkt op dat de kunstmatige shoco-holen op Aruba deel uitmaken van het Shoco Conservation Program. Dit samenwerkingsinitiatief werd gelanceerd in 2017 door de lokale ngo’s Aruba Birdlife Conservation en de Aruba Conservation Foundation, in samenwerking met The Global Owl Project (Verenigde Staten). De intentie van ABC is om in de komende jaren meer kunstmatige holen verspreid over het eiland te plaatsen, zodat de shoco’s extra en veiligere broedmogelijkheden krijgen terwijl Aruba zich verder ontwikkelt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.