Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba gaat 134,5 miljoen dollar lenen tegen een rente van 6,3 procent. Met dit geld wordt schulden afbetaald op de lokale en internationale markt. Na zes jaar is Aruba weer terug op de internationale kapitaalmarkt.

aruleningDe minister van Financiën, Xiomara Maduro (MEP) kondigde vrijdag al aan dat ze maandag met een update over de lening zou komen en hield woord. Het parlement gaf de bewindsvrouw akkoord om een financier te zoeken die Aruba het geld zou kunnen lenen. Aruba moet 567,7 miljoen florin in 2024 betalen.
Volgens Maduro heeft Aruba voor het laatst in 2018 geld geleend op de internationale kapitaalmarkt. Het beleid van de regering is gericht op schulden te verlagen, en met name buitenlandse schulden. Om die reden zijn in 2019 schulden op de lokale markt geherfinancierd.
In 2021 en 2022, toen Aruba in de coronapandemie zat, wist Aruba internationale schulden te herfinancieren met hulp van Nederland. De schuld die in 2023 moet worden betaald, is lokaal gefinancierd. Want, zegt Maduro, Aruba voldeed toen niet aan de voorwaarden om internationaal te kunnen lenen. Nu, in 2024, kan Aruba dat wel. De minister heeft de keuze gemaakt om weer internationaal te lenen.
Banken Santander en Citi assisteerden de minister van Financiën. In juni van dit jaar benaderde de minister verschillende investeerders en vertelde ze over het herstel van het land op economisch en financieel gebied. De Koninkrijksministerraad gaf in juni akkoord om 160 miljoen dollar te lenen. De regering heeft een overeenkomst kunnen sluiten om 80 miljoen dollar te lenen tegen een rente van 6,3 procent en een looptijd van vijf jaar. Een andere lening levert 54,5 miljoen dollar op, tegen een rente van 6,32 procent en een looptijd van zes jaar.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.