Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Korps Politie Aruba (KPA) krijgt volgend jaar meer personeel. Een nieuwe politieklas start in oktober en het opleidingsinstituut zal worden gerenoveerd.

ARUKPA2Het zijn beslissingen die dinsdag zijn genomen of waarover is gesproken tijdens een strategische beleidsvergadering tussen het KPA-management en Justitie-minister Rocco Tjon (MEP).
Het KPA investeerde veel in infrastructuur en materiaal in de afgelopen jaren en nu kan ook in personeel worden geïnvesteerd, zegt Tjon. Het KPA kampt met een personeelstekort. In oktober start een nieuwe politieklas met twintig studenten en op 1 november begint er nog een klas.
Het personeelstekort doet zich niet alleen voor bij de geüniformeerde dienst, maar ook bij de ondersteunende diensten zoals Bedrijfsvoering en Personeelszaken.
Tijdens de vergadering is ook gesproken over het project ‘Mobile Data Terminals’. Het KPA wil graag computers in de voertuigen, zodat ze informatie op straat sneller kunnen verwerken. Dat maakt het politiewerk veel efficiënter. Tjon laat weten dat de voorbereidingen van dit project bijna zijn afgerond. De verwachting is dat de mobile data terminals aan het eind van dit jaar in gebruik kunnen worden genomen.
De minister heeft met het KPA-management - onder wie korpschef Ramon Arnhem - ook gesproken over projecten die op de langere termijn moeten gaan plaatsvinden. Het opleidingsinstituut in San Nicolas moet worden gerenoveerd. Hiervoor zal een openbare aanbesteding worden gehouden. De veiligheid in het verkeer is ook aan de orde gekomen. Het ministerie van Justitie stelt geld beschikbaar om meer verkeerszittingen mogelijk te maken. Wie zich in het verkeer schuldig maakt aan een delict, kan via deze verkeerszittingen sneller voor de rechter worden gebracht.
Het management sprak ook over de takeldienst. Het wegslepen en opslaan van voertuigen is een knelpunt binnen het korps. Het KPA heeft geen ruimte. De takeldienst zal worden overgenomen door een bedrijf. Agenten die constateren dat een voertuig niet langer op de openbare weg mag zijn, kunnen de auto direct van de weg laten halen. De takeldienst zal het voertuig ophalen en opslaan. Op die manier wordt het ruimtegebrek opgelost.
Over drie maanden komt het politiemanagement weer bijeen om te zien welke vorderingen er zijn gemaakt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.