Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het interim management van Aruba Airport Authority (AAA) schat in dat de kosten van de falende airco minimaal 100.000 florin bedragen. Dat zijn niet alleen de reparatiekosten, maar ook het omleiden van 39 vluchten en het accommoderen van zo’n 4.000 gestrande passagiers. De luchthaven ging zaterdagochtend weer open, maar kampte de hele dag met drukte door vertrekkende passagiers.

F14 strop airco 1 ton,,We erkennen de aanzienlijke impact die de sluiting van de luchthaven heeft veroorzaakt”, zo laat Aruba Airport in een persverklaring weten. ,,Van de ene op de andere dag deed zich een technisch probleem voor in ons airconditioningsysteem, als gevolg van een breuk in de primaire koelerleiding. Deze storing zorgde ervoor dat de temperaturen in de terminal snel stegen. Hierdoor ontstond een omgeving die mogelijk de gezondheid en veiligheid van alle aanwezigen in gevaar zou kunnen brengen.”

Het luchthavenmanagement stelt de moeilijke beslissing te hebben moeten nemen om alle luchthavenactiviteiten afgelopen vrijdag tijdelijk stil te leggen en de luchthaven te sluiten. ,,Deze stap was essentieel om de veiligheid van onze passagiers, medewerkers en de bredere luchthavengemeenschap te garanderen.” AAA had geen onmiddellijke oplossing beschikbaar om de airconditioning binnen een veilig tijdsbestek te herstellen. Het sluiten was ‘absoluut noodzakelijk’ om gezondheidsrisico’s te voorkomen die verband hielden met de stijgende temperaturen. De vloer werd glad als gevolg van condensvorming.

Aruba Airport laat weten dat ze, om alle gestrande passagiers onder te brengen, heeft gekeken naar de beschikbaarheid van lokale hotelaccommodaties. ,,Veel kamers waren aanvankelijk gereserveerd voor aankomende passagiers, maar door de sluiting konden deze bezoekers niet komen. De reserveringen werden vrijgegeven, waardoor gestrande reizigers een veilige en comfortabele verblijfplaats kregen.”

Vrijdagavond rond 23.00 uur meldde de luchthaven dat het airconditioningsysteem weer volledig operationeel is en dat alle passagiers waren ondergebracht. Zaterdagochtend om 07.00 uur ging de luchthaven weer open. Er werden extra vluchtslots opengesteld, om vluchten die vrijdag moesten worden geannuleerd zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren.

Toerisme-minister Dangui Oduber (MEP) noemde de situatie bij de luchthaven zeer vervelend. ,,Dit mag zich in de toekomst niet meer voordoen. Er zijn intensieve contacten tussen het ministerie van Toerisme, AAA, Aruba Tourism Authority en Aruba Hotel and Tourism Association geweest om de hulp aan passagiers te coördineren.” De bewindsman zegt dat de kosten van het moeten sluiten van de luchthaven enorm zijn. ,,De luchthaven zal de verantwoordelijkheid op zich nemen om de kosten te dragen.”

Het interim-management van AAA bestaat, sinds het vertrek van directeur Joost Meijs, uit drie personen: Aisha Anthony, Jurgen Benschop en Barbara Brown. Zij gaven vrijdagavond een persconferentie. Benschop noemde toen het geschatte bedrag van 100.000 florin. De problemen begonnen in de nacht van donderdag op vrijdag, om 04.00 uur. Toen was merkbaar dat de airco niet goed werkte. In de loop van de ochtend werd het besluit genomen om geen passagiers af te handelen, vanwege de warmte. Benschop vertelt dat negen vluchten nog zijn afgehandeld, de overige 39 moesten uitwijken naar Curaçao, Bonaire en Puerto Rico.
De luchthaven laat weten dat reizigers die niet door een luchtvaartmaatschappij financieel zijn geholpen, een e-mail kunnen sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.