Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Met een demonstratie die eindigde voor het Bestuurskantoor, heeft een groep taxichauffeurs maandag hun ongenoegen kenbaar gemaakt over het nieuwe transportbeleid van de regering. Transport-minister Ursell Arends (Raiz) stond de taxichauffeurs te woord en nodigde ze uit voor een gesprek.

ARUtaxiWat de taxichauffeurs precies willen, was de minister niet helemaal duidelijk. Hij kreeg een brief overhandigd, met handtekeningen van vijf vertegenwoordigers van de protesterende taxichauffeurs. In de brief eisen ze dat twee Ministeriële Beschikkingen (MB) onmiddellijk worden ingetrokken. Het gaat om de MB ‘stopzetten overschrijdingen personenvervoer-vergunningen’ en om de MB ‘maximumaantal zitplaatsen in taxi-voertuigen’. De brief bevat echter geen uitleg of argumenten.
Tijdens de demonstratie hinderden de taxichauffeurs het verkeer en ze blokkeerden de weg. Arends, die vanuit het Bestuurskantoor naar buiten kwam, hoorde de demonstranten aan. Hij legde uit waarom het beleid per 1 september gaat veranderen. ,,Het uitreiken van taxivergunningen moet eerlijker worden voor iedereen en dat is het nu niet. Er is nu sprake van ‘toko-den-toko’ en van politieke steun. Dat gaat stoppen.”
Arends kondigde het nieuwe beleid vorige week donderdag aan. Hij zei toen dat er op dit moment veel taxivergunningen zijn die in dezelfde groep circuleren, waardoor anderen geen kans krijgen. ,,Taxivergunningen zijn jarenlang illegaal verkocht tegen grote bedragen. Soms tot wel 90.000 florin. Hierdoor wordt het anderen onmogelijk gemaakt om legaal taxi te rijden. De indruk wordt gewekt dat vergunningen het eigendom zijn van de vergunninghouder en mogen worden doorgegeven. Maar de vergunningen zijn van het Land Aruba.” Op dit moment zijn er 465 vergunningen, waarvan de meeste zijn uitgereikt en een aantal wacht op verlenging.
De bewindsman reageerde maandag kort op de boodschap van de demonstranten. ,,Ze hebben hun standpunt en als minister heb ik de verantwoordelijkheid om een eerlijke sfeer te creëren. De waarheid is dat taxivergunningen vaak worden gebruikt voor politiek gewin of voor campagnevoeren. Het hoort bij de traditionele manier van politiek bedrijven. Ik ben er zeker van dat we in de komende dagen tegengas gaan krijgen uit die hoek. Er zullen zeker politici zijn die achter een taxibedrijf zitten. Dit breekt echter ons land, omdat politici daarmee het corrupte systeem verdedigen”, zegt Arends.
,,Het doorgeven van een vergunning is geen recht van een taxichauffeur. Het is aan de minister van Transport op basis van beleid..” Minister Arends heeft in september 2022 het beleid van voormalig minister Chris Romero ingetrokken en nieuw beleid geïntroduceerd. Dat beleid gaat op 1 september 2024 in. Verzoeken die voor 1 september worden ingediend, worden behandeld volgens het oude beleid.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.