Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba krijgt steeds vaker te maken met hittegolven. De temperatuur stijgt en de hittegolven zullen langer duren. Om die reden stelt minister Ursel Arends (Raiz) van Natuur voor om de wettelijk voorgeschreven werktijden te veranderen.

F17andere werktijden,,De warmte heeft niet alleen effect op ouderen. De temperaturen hinderen ook mensen die buiten werken, zonder dat ze schaduw hebben en zonder dat ze kunnen afkoelen in een ruimte waar airco is”, zegt Arends.

De minister geeft aan dat de Arubaanse arbeidswetgeving is gemaakt in een ander tijdperk. ,,Deze wetten zijn ouderwets en passen niet meer bij de huidige tijd. We kunnen werknemers niet meer verplichten om uren in de zon te werken met hoge temperaturen. Aruba heeft te maken met klimaatverandering en dat creëert onmenselijke omstandigheden.” Het is volgens Arends nooit te laat om te accepteren dat er veranderingen moeten komen. Al zegt hij dat in dit geval de eerste stap is dat we moeten erkennen dat een verandering noodzakelijk is.

De minister gaat daarom in gesprek met vakbonden en met stakeholders uit de private sector. Hij wil hun standpunt horen, hoe ze staan tegenover het veranderen van arbeidswetten. ,,Ik heb in mijn eigen ministerie al veranderingen in de werkuren doorgevoerd. Bepaalde diensten werken op dit moment met een piketregeling, waardoor de arbeidsomstandigheden verbeteren.” Arends heeft hierover informatie gekregen van internationale autoriteiten en wil deze informatie graag bespreken met alle stakeholders. ,,Het moet wel een democratisch proces zijn. De wetten kunnen niet blijven zoals ze zijn, we moeten klimaatverandering gaan inpassen.”

De bewindsman heeft recent gesproken met de National Climate Resilience Council (NCRC). Dit is een autoriteit op Aruba die kennis heeft van klimaatverandering. De minister heeft aan NCRC gevraagd om uiterlijk op 30 augustus met een zogeheten ‘white paper’ te komen. Daarin moeten internationale voorbeelden staan, zodat Aruba kan kijken welke situaties voor ons eiland van toepassing kunnen zijn.

Zodra het ‘white paper’ klaar is, zal hij het thema op de agenda van de ministerraad zetten. ,,Want deze verandering vereist actieve deelname van alle ministers en ministeries.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.